- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOp Huib Eversdijk (1933-2012) kon je bouwen en vertrouwen

Op Huib Eversdijk (1933-2012) kon je bouwen en vertrouwen

- Advertentie -

Delen

Huib Eversdijk (rechts) in overleg toenmalig premier Dries van Agt. (foto Marcel Antonisse)

Huib Eversdijk is donderdag 15 maart op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Kapelle overleden. De oud-politicus, die van 1977 tot 1991 in de Tweede Kamer (woordvoerder voor Verkeer & Waterstaat) en daarna tot 2003 in de Eerste Kamer zat voor het CDA, was meer dan tien jaar voorzitter van de christelijke binnenvaartbond CBOB (1982-1993). 
Huib Eversdijk was al ernstig ziek. Hij wordt dinsdag 20 maart na een herdenkingsdienst in de Nederlands Hervormde kerk in Yerseke in besloten kring begraven.

Bert Luijendijk, die van 1988 tot 1994 als secretaris van de CBOB nauw samenwerkte met hem, schreef onderstaand In Memoriam over Huib Eversdijk.

In Memoriam Huib Eversdijk

Met het overlijden van drs. Huib Eversdijk verliest de CBOB haar erevoorzitter en de langst zittende voorzitter ooit. Een markante Zeeuwse persoonlijkheid die vele en herkenbare sporen achterlaat. Tot op de dag van vandaag zijn deze niet uitgewist doch duidelijk herkenbaar in de CBOB gegrondvest.

Huib Eversdijk heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de CBOB in wat je wel kunt zeggen één van de meest turbulente periodes die de binnenvaartsector eind vorige eeuw heeft meegemaakt.
Tijdens zijn voorzitterschap speelde de heftige Granaria-problematiek onder minister Neelie Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat. De CBOB wist onder zijn leiding in deze turbulente periode de juiste koers te houden. Een vastberaden koers zette hij immer uit.
Dat deed hij op de van hem zo bekende karakteristieke wijze. Met enige humor en een kwinkslag wist hij menigmaal een doorbraak te forceren bij moeilijk ogende onderwerpen.

Het was een genoegen om onder zijn voorzitterschap te mogen fungeren, zowel tijdens bestuursvergaderingen, jaarvergaderingen als de met hem veelvuldige gevoerde overleggen. In zijn tijd als voorzitter en mijn tijd als secretaris van de CBOB kreeg de CBOB haar volledige zelfstandigheid terug door te besluiten om uit de kwakkelende Federatie van Schippersbonden te treden. Met het eigen, tweewekelijks verschijnende binnenvaartmagazine ‘Voortvarend’ kreeg de CBOB daadwerkelijk een eigen gezicht in de binnenvaart en bezette de CBOB weer zelfstandig tal van bestuursposities in de binnenvaart.
Namens de CBOB zat Huib onder meer in de raad van bestuur van de NPRC. Zijn vele en stevige contacten in de Tweede Kamer (vicevoorzitter van de CDA Tweede Kamerfractie en tevens ondervoorzitter van de Tweede Kamer) en met de leden van het kabinet, onder wie de ministers van Verkeer en Waterstaat, zijn niet alleen de CBOB, maar bovenal de gehele binnenvaart ten goede gekomen.

Een man op wie je volledig kon bouwen en vertrouwen. Zo kreeg hij het vele jaren achtereen voor elkaar om punctueel iedere veertien dagen weer het door hem zelf geschreven voorwoord voor het CBOB-magazine ‘Voortvarend’ via de fax, soms uit alle delen van de wereld en menigmaal op briefpapier van het hotel, naar het CBOB-kantoor in Rotterdam te sturen.
De vergaderingen van het Dagelijks Bestuur werden menigmaal bij hem thuis in het riante en mooi gelegen ‘Polderhuis’ te Rilland-Bath gehouden. Als je dan aankwam stond hij soms nog op de ladder in de boomgaard het fruit te plukken. De bestuursvergadering werd onderbroken door in het dorp ‘een visje te eten’. Zo wist hij ook altijd de juiste sfeer bij moeilijke beslissingen te creëren. Tussentijdse bilaterale overleggen met hem vonden eveneens plaats in het Tweede Kamergebouw, waar je in die tijd middels een briefje gemakkelijk toegang toe kreeg en waar ik wel eens ‘achter de groene gordijnen’ van de vergaderzaal moest wachten omdat Huib, gezeten in de ‘grote voorzittersstoel’, de vergadering voorzat.

De jaarvergaderingen van de CBOB waren tijdens zijn voorzitterschap een begrip in de binnenvaartwereld. Sprekers wilden maar wat graag komen, want grote belangstelling was er steeds weer voor het bezoeken van deze bijzondere bijeenkomsten in het Rotterdamse Congrescentrum Engels. Een hoogtepunt, toen tijdens zijn 10-jarig voorzitterschap de toenmalige minister-president Ruud Lubbers een toespraak tot de aanwezigen hield en voor hem onverwacht het muziekkorps Euterpe uit Heinkenszand de ‘Eversdijkmars’ speelde.

Vastberaden en vertrouwensvol. Onomwonden en op vele wijzen uitsprekend zijn vertrouwen op zijn Heer en Heiland, vaak met het lied en de woorden ‘Tel uw zegeningen één voor één, tel ze allen en vergeet er géén…’

Bert Luijendijk,
voormalig CBOB-secretaris (1988-1994)



 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -