- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekOortjeshekken: een groene huiskamer in de bocht van de rivier

Oortjeshekken: een groene huiskamer in de bocht van de rivier [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

“Sinds 1969 kom ik hier. Altijd fijn. Net weer even terug uit Zuid-Frankrijk kan ik hier voelen: I have arrived, I am home! Just Smile! Bedankt.” Dat schrijft een bezoeker van hotel en huiskamercafé Oortjeshekken. En het gastenboek vermeldt meer tevreden gasten. Daar werden we toch wel een beetje nieuwsgierig van. Dus op de fiets gesprongen en terug naar Oortjeshekken. Voor een reportage over deze bijzondere horecagelegenheid op een paar kilometer van de Duitse grens.

Margreet Hertsenberg: “Oortjeshekken heette vroeger Herberg De Sluis. Toen had de dijk nog een andere loop, dichter bij dit pand.” (foto Manon Bruininga)Zakenlui kunnen er in alle kalmte dringende zaken bespreken, want Oortjeshekken wordt omringd door de rust van het prachtige natuurgebied de Ooijpolder. Het hotel annex café biedt zowel binnens- als buitenskamers een bijzondere sfeer. Daar zijn personeel, hotelgast en cafébezoeker het over eens. Op het terras smaakt de wijn naar een vredig doezelen op een mooie zomermiddag, en de koffie naar vakantie.
En dat is nou net de bedoeling van Margreet Hertsenberg en haar man Hent. Sinds een half jaar zijn ze de uitbaters van het etablissement. “Oortjeshekken heette vroeger Herberg De Sluis”, vertelt Margreet Hertsenberg. “Toen had de dijk nog een andere loop, dichter bij dit pand.”

Koningin Beatrix
Dat de rivier vruchtbare grond achterliet is te zien. Het grenshotel ligt in weelderig groen ingebed, met uitzicht op de Bizonbaai waarachter de Waal ligt. Zo groen dat koningin Beatrix een keer op bezoek wilde komen. Maar dat ging niet door. Omdat er een bruiloft in het hotel geboekt stond. Afspraak is afspraak.
Velen gingen de Majesteit voor, de fundamenten van Oortjeshekken stammen uit de zestiende eeuw. Waarschijnlijk is het oorspronkelijke gebouw grotendeels door brand verwoest, en aan het einde van de 19e eeuw herbouwd. Margreet: “De serre waar we nu zitten is zes jaar oud geloof ik. Beneden zijn nog ruimtes uit 1800. We hebben twaalf kamers met dertig slaapplaatsen in totaal. Alleen die zijn nu allemaal bezet door gasten.”
Daar kunnen we dus geen kijkje nemen, helaas. “We hebben ook een schrijverskamertje, een heel klein kamertje.” Kijk, dat biedt perspectieven, een dergelijk logement vlak in de buurt van Nijmegen. Deze Binnenvaartkrant-journalist moet hier maar een keer achter zijn blocnootje plaatsnemen. Tenslotte heeft deze kant van de Waaloever een hoop te vertellen over de schipperscafé’s die hier richting Duitse grens staan en stonden. Daarover hopelijk een volgende keer meer in deze rubriek.

Schrijverskamertje
“Zullen we in het schrijverskamertje gaan kijken”, stelt Margreet voor, nadat we koffie met koekjes hebben genuttigd. Koekjes waarop in reliëf de naam Oortjeshekken gebakken staat.
Een betaalbare menukaart met meer biologische producten en goede kwaliteit, is de ambitie van het echtpaar Margreet en Hent. Een omgeving als deze vraagt daar om. “Veel mensen weten niet dat we een volwaardig restaurant zijn.”
Behalve de mensen in het gastenboek. Een restaurant met maximaal 65 zitplaatsen, om precies te zijn.
We lopen richting de hotelkamers, die zich zowel onder als boven het café en restaurant bevinden. Sommige vertrekken kijken uit over de Waal, andere over de tuin en landerijen. Het eerste logement dat we te zien krijgen is nummer 3. “Dit is het appartementje met een opkamertje. Door een luik in de badkamer kun je in de oude welfkelders komen.”

Cameragevoelig oord
De naam Oortjeshekken wordt enerzijds verklaard als een verbastering van het Duitse ‘Ort an der Ecke’, een plaats in de bocht van de rivier. Anderzijds wordt de naam in verbinding gebracht met een hek dat op de dijk stond, waar men een ‘oortje’ (geldmunt) moest betalen om doorgang te verkrijgen. Of misschien werd het oortje wel versnoept in de herberg bij het hek.
Door een achterdeur lopen we de tuin in. Door het aanzien van tuin en de achterkant van het pand waant de hotelgast zich in een aflevering van James Herriot, de tv-serie over het reilen en zeilen van een stel Engelse plattelandsartsen. De westzijde van het hotel lijkt weer geheim als een detective van schrijfster Agatha Christie. In alle windrichtingen vertelt Oortjeshekken een ander verhaal. Een cameragevoelig oord. Dus tijd voor een foto van de eigenaresse en haar kleurrijke pand.
Het grenshotel is een ideale locatie voor bruiloften en recepties en kan daarnaast worden gebruikt voor trainingen en conferenties. Met ruimtes voor maximaal zestien personen. Voor lezingen kan er plaats worden gemaakt voor meer personen. De serre bevindt zich aan de achterkant en biedt uitzicht op de tuin, waarin hotelgasten rustig zittend van de vogeltjes kunnen genieten. ’s Winters willen zakenmensen graag een kamer in Oortjeshekken boeken, om met helder hoofd te kunnen vergaderen of de contracten te bespreken.

Oortjeshekkenontbijt
Zonder ongezond wegwerpvoedsel op het menu moet dat wel lukken. Margreet Hertsenberg: “Naast de wijnen die nu al op de kaart staan, zullen in de toekomst ook een aantal biologische wijnen worden aangeboden. Maar dat wordt na de zomer.”
Als ze haar fantasie laat gaan, dan ziet ze voor zich dat er ’s winters dans- of yogaworkshops in de serre gehouden worden. Of kleine culturele zomerfestivals. Elke dag staat de eigenaresse op met – te veel – nieuwe plannen. “Na de zomer komt hier het Colourful City Koor uit Nijmegen zingen, en op 10 juli hebben we theatergezelschap Trammelant op bezoek, hilarisch theater. Een week daarvoor komt hier de Ooijse Toekomst spelen, een fanfare.” (foto Manon Bruininga)
Met dorpen in de buurt hoort een dergelijk muziekgezelschap bij de cultuur in huis natuurlijk. “Want zondag wordt hier heel wat geborreld door buurtmensen en dijkbewoners. Op die dag, ook in de winter, zit het helemaal vol voor het ontbijt(het befaamde Oortjeshekkenontbijt) en de lunch. Dat is echt een feestje.” Alleen al vanwege het feit dat hier ’s morgens een bord met deklast wordt geserveerd.
“Het is onze droom geweest, en nog steeds, om mensen een mooie, relaxte plek te bieden in de natuur. Een plek waar iedereen zichzelf mag zijn. Gemoedelijkheid, genieten en gezelligheid staat hier voorop.”
Nog geen twintig minuten duurt de fietstocht vanuit Nijmegen naar Oortjeshekken, een tocht die meer dan de moeite waard is. Zeker met de mooie natuur van de Ooijpolder. “Zelf wonen we nu nog in Lent, maar we willen zo snel mogelijk hierheen verhuizen. De polder is zó mooi. Iedere dag zien we wel hazen, konijnen, reeën. Als die ganzen hier overvliegen, prachtig.”

Hotel Restaurant Huiskamercafé Oortjeshekken is gevestigd aan de Erlecomsedam 4 in Ooy. Reserveren kan via (024) 663 12 88.

(Frank Antonie van Alphen)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -