Ons Recht boos op PBV over Volt-uitzending

0

De aan de binnenvaart gewijde aflevering van het tv-programma Volt (op één), waarin Paul Jambers meevaart op een containerschip, is heel wat Belgische schippers in het verkeerde keelgat geschoten. Vereniging Ons Recht schreef een boze brief naar Promotie Binnenvaart Vlaanderen dat aan de uitzending meewerkte, en stuurde hem als kopie aan de Vlaamse minister Hilde Crevits van Mobiliteit, de redacties van VOLT en Het Nieuws en de (inter)nationale (vak)pers. Hier is de integrale tekst van de brief:

Geachte Promotie Binnenvaart Vlaanderen,

Na het zien van de uitzending van “VOLT” op 18 april 2012 hebben jullie de binnenvaart-ondernemers sterk teleurgesteld, jullie weten als geen ander dat het slecht gaat met de binnenvaart, en vergis jullie niet, de “BINNENVAART” dat zijn wij, die mensen die de binnenschepen exploiteren en bemannen, die mensen die gemiddeld 5000 uur per jaar moeten werken, niet renderen en dit alles doen ten koste van hun gezinsleven.
Jullie zijn meermaals persoonlijk op de hoogte gesteld over de situatie van “DE BINNENVAART” door verschillende binnenvaartorganisaties, binnenvaartondernemers, enz.…, op vergaderingen, op scheepvaartdagen, telefonisch, jullie hebben daar voldoende informatie over ontvangen, jullie hadden kunnen vermelden dat het goed gaat met de bedrijven die gebruik of noem het maar misbruik maken van de binnenvaart, blijkbaar vertegenwoordigen zij in jullie ogen “DE BINNENVAART”, en natuurlijk gaat het goed met hen, zij krijgen hun lading goedkoop op de bestemming door de binnenvaart uit te buiten, waardoor talrijke binnenvaartondernemingen die al decennia hun bedrijf runnen failliet gaan en velen nu aan de rand van het faillissement staan. Ondernemers aan het eind van hun carrière die geïnvesteerd hebben in moderne schepen die nu onverkoopbaar zijn en zonder opvolging, want hun kinderen kiezen voor een ander bestaan en die ondanks hun pensioengerechtigde leeftijd geen andere uitweg zien dan noodgedwongen te blijven varen, eens deze generatie ophoud zal de binnenvaart vanzelf ophouden zoals nu al het geval is bij de kleine schepen.

Als dit zo doorgaat zal het in de toekomst onmogelijk worden om zich nog met de auto te verplaatsen, want van “DE BINNENVAART” zal geen sprake meer zijn en de wegen zullen overbelast zijn door de vele vrachtwagens. Hebben jullie er al eens over nagedacht wat voor een impact dit zal hebben op het milieu, dat we straks allemaal nog met stofmaskers op buiten kunnen komen zoals elders op de wereld.
Jullie hadden op zijn minst de mening van de binnenvaartondernemer kunnen vragen voor jullie die onzin aan gans Vlaanderen vertelde, waaronder allicht ook onze klanten zaten die gebruik maken van de binnenvaart en die nu zeker denken: “HO HET GAAT GOED MET DE BINNENVAART DAN IS ER WELLICHT NOG RUIMTE OM HET VERVOERSTARIEF TE VERMINDEREN”, alvast bedankt daarvoor Promotie Binnenvaart Vlaanderen.
Tot onze verbazing publiceerde Promotie Binnenvaart Vlaanderen in haar nieuwsbrief van April 2012 het volgende “We zijn een koepelorganisatie die verschillende binnenvaartorganisaties samenbrengt”, PARDON!!! Sinds wanneer hebben jullie van ons een mandaat gekregen? als dat überhaupt het geval zou zijn hadden jullie zeker niet het mes in onze rug gestoken maar van de gelegenheid gebruik moeten maken om de binnenvaart uit deze uitzichtloze situatie te helpen. En nogmaals,“De Binnenvaart” wil voor ons zeggen: de binnenvaartbedrijven en niet de gebruikers, misbruikers of de zogenaamde promotors ervan.
Jullie hadden van de gelegenheid gebruik kunnen maken om aan te kaarten dat ondanks de trafieken verhoogd zijn, de vervoerstarieven zodanig ondermaats zijn dat binnenvaart niet kan blijven bestaan in een vrije Europese markt zonder bodemtarieven, en dat er een Europese wetgeving nodig is die verbied te vervoeren onder de kostprijs inclusief een bodemtarief zodat de vrije markt boven deze drempel zijn werking kan voortzetten.
Als laatste, eisen wij dringend een publieke rechtzetting en indien jullie nog steeds overtuigd zijn dat het goed gaat met de binnenvaart is het hoog tijd dat PBV haar naam veranderd in Promotie Binnenvaartgebruikers Vlaanderen en jullie in de toekomst zeker niet meer uit onze naam spreken, “DE BINNENVAART”.

Met vriendelijke groeten.

“DE BINNENVAART”, Binnenvaartondernemers in hart en ziel.
Het bestuur van Ons Recht – Notre Droit.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.