- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOmzetgroei binnenvaart blijft achter

Omzetgroei binnenvaart blijft achter

- Advertentie -

Delen

De omzet in de transportsector is in het vierde kwartaal van 2017 met 4,4 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat was het vierde kwartaal op rij dat de omzet groeit. De index voor de totale omzet in de transportsector ligt op het hoogste niveau ooit. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Transport.

Voor de binnenvaart noteert het CBS een min: daar lag de omzet 4 procent lager dan in 2016. Dat is te verklaren doordat het vervoer over water eind 2016 qua tarieven profiteerde van beperkte capaciteit door laagwater.

Opslagbedrijven zetten bijna 11 procent meer om dan in het vierde kwartaal van 2016. Dit was de sterkste stijging van alle branches in de transportsector. De zeevaart was met een omzettoename van bijna 7 procent de op een na grootste stijger.

In het goederenwegvervoer werd 4,5 procent meer omzet behaald in vergelijking met het vierde kwartaal van 2016. Bij de expediteurs was de omzetstijging 4,4 procent. De luchtvaart deed het nog beter met ruim 5 procent.

 

Hogere tarieven

De tarieven van het goederenvervoer met binnenvaartschepen lagen in het vierde kwartaal ruim 7 procent hoger dan een jaar eerder. De ontwikkeling van de tarieven was in 2017 minder grillig dan in het voorgaande jaar. Eind 2016 zorgde een lage waterstand nog voor een sterke stijging van de tarieven.

Het gemiddelde tarief in 2017 lag bijna 22 procent hoger dan in 2016. “Een toename van de vraag en toenemende kosten zijn mogelijke verklaringen voor deze stijging”, aldus het CBS.

 

Nog niet op niveau van vóór de crisis

Ondanks de stijging van de afgelopen kwartalen, ligt de index van de omzet in de binnenvaart nog altijd 12 procent onder die van voor de crisis, becijfert het CBS. In de zeevaart is het zelfs 19 procent. In 2008 bereikte de omzet in deze branche het hoogste niveau. Sindsdien is het aandeel van de zeeschepen onder Nederlandse vlag mondiaal afgenomen. Verder is het gemiddelde laadvermogen van Nederlandse schepen afgenomen. Er is per saldo dus minder capaciteit voor goederen dan in 2008.

De overige deelbranches zijn het niveau van voor de crisis ontstegen. Het goederenwegvervoer heeft met ruim 12 procent relatief de grootste omzetstijging sinds 2008. De luchtvaart was in 2013 de eerste branche in de transportsector die boven het omzetniveau van voor de crisis uit kwam.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -