Door de aanhoudende droogte is het peil van de vaarwegen in Vlaanderen gedaald. Rekening houdend met de weersvoorspellingen voor de komende weken neemt De Vlaamse Waterweg nu alvast enkele waterbesparende maatregelen.
“We herinneren ons allemaal de droge zomer van 2022 en we willen daar alvast op anticiperen”, vertelt Lydia Peeters, de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “De toestand is op dit ogenblik niet zorgwekkend, maar het is van belang om spaarzaam met water om te springen. Daarom volgt De Vlaamse Waterweg de situatie nauwgezet op en zal het ook bijsturen indien nodig.”
Code Geel
Gezien de droogte van de voorbije weken, besliste de droogtecommissie op 8 juni om over te schakelen naar Code Geel (niveau 1). Onder invloed van het droge weer in de afgelopen weken zijn de afvoeren op de vaarwegen namelijk al gedaald.
In de komende periode wordt weinig tot geen neerslag verwacht, aldus De Vlaamse Waterweg. “Hierdoor zullen de peilen en afvoeren allicht verder dalen.”
Preventieve maatregelen
Aangezien het Albertkanaal en de Kempense kanalen gevoed worden met Maaswater en de Maasafvoer afneemt, besloot De Vlaamse Waterweg deze week voor diverse preventieve maatregelen. Zo wordt de waterinname voor landbouw en natuur op het Albertkanaal en de Kempense kanalen word met de helft verminderd.
De sluiscomplexen van Olen, Ham, Hasselt en Diepenbeek op het Albertkanaal zijn uitgerust met gecombineerde waterkrachtcentrales/pompinstallaties die elektriciteit opwekken in tijden van wateroverschot. Bij waterschaarste kunnen ze als pompinstallaties functioneren waardoor grote hoeveelheden water weer opwaarts gepompt worden. Zo ver is het nog niet, maar de werking als waterkrachtcentrale is alvast wel uitgeschakeld.
Op de andere sluiscomplexen van het Albertkanaal (Genk en Wijnegem) is zo’n vaste gecombineerde waterkrachtcentrale/pompinstallatie nog niet geïnstalleerd. Daar komen al wel preventief mobiele pompinstallaties. Indien nodig kunnen die dan snel in gebruik worden genomen.