Nieuwe aanpak onderhoud Krammersluis

0

Rijkswaterstaat voert van 31 mei tot en met 19 juni groot onderhoud uit aan de Krammersluizen in Zeeland. Dagelijks is van 07.00 tot 21.00 uur een van de twee grote sluiskolken gestremd. Om de hinder voor schippers zoveel mogelijk te beperken start Rijkswaterstaat, samen met Schuttevaer, een proef om met sms-diensten en (mobiel) internet betere en actuelere informatie te verstrekken. Het is de bedoeling dat de toerbeurt eerder kan worden toebedeeld en er efficiënter geschut wordt.

Essentieel in de proef is het eerder toekennen van de toerbeurt, ofwel de volgorde voor het passeren van de sluis. Sluispersoneel kan zo eerder een indeling van de sluiskolk maken en de schipper laten weten hoe laat het schip kan schutten. Zo kan de schipper bij oplopende wachttijden in een vroeg stadium zijn vaarplan aanpassen, zonder dat dit invloed heeft op de toerbeurt voor de sluispassage, Bijvoorbeeld door een andere route te varen, te wachten op een gunstiger tij, langzamer te varen om brandstof te sparen, aan wal gaan of een ligplaats nemen. Aldus Rijkswaterstaat. Een belangrijk voordeel zou ook zijn dat de schipper het vervolg van zijn reis beter kan plannen en zijn verwachte aankomsttijd kan doorgeven.
Bij vorige stremmingen konden wachttijden oplopen tot gemiddeld vier uur, met uitschieters tot negen uur. Schippers bleven in het ongewisse over de passeertijd en de voorhaven van de Krammersluizen lag overvol. Koninklijke Schuttevaer en Rijkswaterstaat hebben daarom samen naar een oplossing gezocht.

Mobiel internet en sms
Naast persoonlijk contact via marifoon en telefoon zet Rijkswaterstaat (mobiel) internet en een sms-informatieservice in. Op de nieuwe mobiele internetsite van Rijkswaterstaat staan de meeste actuele wachttijden bij de Krammersluizen. Deze website is met een mobiele telefoon of computer gemakkelijk en snel op te vragen. Ook is het mogelijk om de actuele schuttijd per sms te ontvangen en eventuele wijzigingen kunnen per sms worden doorgegeven.

De dienstverlening wordt in eerste instantie alleen bij stremmingen voor de beroepsvaart op de Krammersluizen aangeboden. Bij positieve resultaten is het mogelijk dat dit ook bij andere, soortgelijke stremmingen wordt toegepast.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.