Nieuwe Meppelerdiepbrug ligt op z’n plaats – maar niet heus

0

Op donderdag 16 en vrijdag 17 april is de nieuwe ophaalbrug over het Meppelerdiep naast de bestaande brug in Zwartsluis geplaatst. Een megaklus met precisiewerk om deze binnen het gestelde tijdschema te klaren. Vrijdagavond 17 april ging de brug rond 20.00 uur voor het eerst open. Zaterdag was de twee dagen durende stremming voor de schepvaart voorbij.

Onder de nieuwe brug is een schildering van een wolkenlucht in pixels gemaakt door kunstenaar Walter van Broekhuizen. Hij is opgegroeid in de binnenvaart en kwam regelmatig in Zwartsluis.

Inwoners uit Zwartsluis hebben inspraak gehad over de vormgeving van de brug. Die is met 21 meter een van de grootste ophaalbruggen in Nederland.

 

Tijdelijke plek

Waar hij nu ligt, is niet de definitieve plaats van de nieuwe brug. Hij is voorlopig in de tijdelijke omweg geplaatst. In de komende weken wordt de brug getest en zodra de systemen goed werken wordt de omweg in gebruik genomen en kan worden begonnen met de sloop van de oude brug.

De nieuwe Meppelerdiepbrug– en keersluis wordt gebouwd door Rijkswaterstaat en uitgevoerd door de Combinatie Strukton-Reef. De bouw duurt tot eind 2017. Aan het eind van het project wordt de nieuwe brug van zijn tijdelijke locatie verplaatst naar de definitieve locatie.

 

De nieuwe (links) en de oude brug. (foto's Roelof Huls)
De nieuwe (links) en de oude brug. (foto’s Roelof Huls)
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.