Nieuwe brug bij Lanaken

0

In april geeft NV De Scheepvaart het sein voor de start voor de bouw van een nieuwe brug in Briegden (Lanaken) over het Albertkanaal. Na Kanne en Vroenhoven is dit al het derde grootschalige werk op dit gedeelte van het kanaal.

(foto NV De Scheepvaart)

De oorspronkelijke brug is gebouwd tijdens het graven van het Albertkanaal in de jaren ’30, maar werd op 11 mei 1940 opgeblazen. Na de Tweede Wereldoorlog is de brug in haar oorspronkelijke staat hersteld. Het Albertkanaal is de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd. Door het kanaal te verbreden is het nu bevaarbaar voor duwkonvooien met een laadvermogen tot 10.000 ton. De huidige brug van Briegden heeft een doorvaartbreedte van slechts 48 meter. Aangezien de brug ook nog in een bocht van het kanaal ligt, is het voor schepen gevaarlijk om te passeren.

9,10 meter doorvaarthoogte
De nieuwe brug zal 165 meter lang zijn. De doorvaarthoogte onder de nieuwe brug beantwoordt aan de Europese norm van 9,10 meter, zodat binnenschepen er met vier lagen containers onderdoor kunnen varen.
Een metalen brug van 1500 ton gaat de betonnen boogbrug vervangen. De kostprijs van de nieuwe brug wordt geraamd op 9 miljoen euro. De onderdelen voor de metalen brug worden per schip aangevoerd en op de oever van het kanaal geassembleerd. Daarna wordt de brug opnieuw per schip naar haar definitieve locatie gevaren. Hiervoor zal het scheepvaartverkeer wellicht één weekend worden stilgelegd. Ook voor de uitvoering van de grondwerken bij de kanaalverbreding wordt maximaal gebruik gemaakt van het kanaal.
De aannemer start in april met de voorbereidende werkzaamheden. Volgens de huidige planning vindt de oplevering van de nieuwe brug plaats in 2014. Eén datum ligt al vast: de oude brug wordt op 1 april 2012 afgebroken. Tot dan doet de bestaande brug dienst voor het autoverkeer.

(Jo Bindels)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.