Nieuwe BICS-versie vanaf nu beschikbaar

0

Vanaf nu is het nieuwe BICS beschikbaar voor schippers die elektronisch willen melden. Versie 5 is een volledig nieuw ontwikkelde versie van het Binnenvaart Informatie- en Communicatie Systeem. Deze vervangt alle voorgaande BICS-versies en ERInet. Met het nieuwe BICS is de definitieve stap gezet naar elektronisch melden via internet.

Rijkswaterstaat verzoekt gebruikers van eerdere versies van BICS om zich opnieuw te registreren op http://www.bics.nl. Dit is nodig omdat elke gebruiker een nieuw elektronisch postbusnummer krijgt. Hierdoor kan Rijkswaterstaat de administratie van BICS-gebruikers bijwerken.

BICS Helpdesk stuurt schippers na registratie nieuwe inloggegevens en instructies toe. Vervolgens is BICS versie 5 beschikbaar als download. Dit is ook nieuw; voorheen gebeurde verspreiding van de-software op cd.

 

Elektronische meldplicht

Versie 5 is voorzien van moderne en verbeterde gebruikersschermen. De software is gebaseerd op de laatste internationale RIS-standaarden. Met het vernieuwde programma kan een schipper voldoen aan alle eisen van de (elektronische) meldplicht.

De nu gelanceerde versie kan worden gezien als 2e generatie BICS. De eerste stamde nog uit de jaren ‘90. Het nieuwe BICS werkt vanuit een internetbrowser. BICS versie 5 kan ook offline gebruikt worden, als internet (tijdelijk) niet beschikbaar is. Voor versturen van BICS-meldingen is wel internetverbinding nodig.

Zo ziet het oude BICS eruit. (illustratie RWS)
Zo ziet het oude BICS eruit. (illustratie RWS)

 

Opletten met stuwagesoftware

Containerschepen moeten voldoen aan de elektronische meldplicht en gebruiken doorgaans stuwagesoftware die samenwerkt met BICS. Rijkswaterstaat adviseert deze BICS-gebruikers de leverancier van hun stuwagepakket te raadplegen hoe de overgang naar het nieuwe BICS moet gebeuren. Dat is namelijk afhankelijk van het stuwagepakket en hoe dat samenwerkt met BICS.

 

ERInet stopt op 1 april

Om de overgang soepel te laten verlopen, ondersteunt Rijkswaterstaat tijdelijk het gebruik van oude en nieuwe BICS-versies naast elkaar. Zo wil de dienst E-meldplichtige schippers voldoende tijd geven om hun software goed in te regelen.

Vanaf 1 april is ERInet niet langer te gebruiken. Later dit jaar geldt dat ook voor alle oudere BICS-versies. De exacte datum zal tijdig worden aangekondigd, belooft Rijkswaterstaat. Maar die adviseert om nu alvast over te stappen.

De overgang naar de nieuwe versie van BICS wordt in samenwerking met Bureau Telematica Binnenvaart uitgevoerd.

 

Dit is het nieuwe uiterlijk van BICS. (illustratie RWS)
Dit is het nieuwe uiterlijk van BICS. (illustratie RWS)

Downloaden

BICS kan aangevraagd en gedownload worden op http://www.bics.nl. Het bestand is ongeveer 60 Mb groot en Rijkswaterstaat adviseert om hen niet tijdens de vaart te downloaden. Omdat de mobiele internetverbinding lang niet altijd stabiel genoeg is. ‘Gebruik WiFi of een andere stabiele verbinding, bij voorkeur als het schip stilligt.’

 

Voor hulp en ondersteuning kunnen schippers gratis terecht bij de BICS Helpdesk: +31 (0)10 – 288 63 90 (van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 23.00 uur).

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.