- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe acties Waterpolitie: voorlopig geen boetes

Nieuwe acties Waterpolitie: voorlopig geen boetes

- Advertentie -

Delen

Na eerdere acties in maart en juni protesteert de Waterpolitie weer tegen het tekort aan – vooral – nautisch personeel. Toen bleven de boten aan de kant. Op donderdag 27 juli zijn om 12.00 uur “scherpere acties” ingegaan. De boten varen wel, maar de agenten schrijven geen bekeuringen uit.

Het conflict met de werkgever over de personeelsbezetting is een nieuwe fase ingegaan, aldus de vakbonden ACP, NPB en ANPV. De afgelopen maanden hebben de medewerkers van de Dienst Waterpolitie (Landelijke Eenheid) “op een publieksvriendelijke manier actie gevoerd”. Met als slogan  ‘Boten aan de kant’ waren ze wel aan het werk, maar gingen ze niet het water op – tenzij er sprake was van een noodsituatie. Tientallen speedboten en twaalf grote schepen bleven daardoor in totaal vijftig dagen liggen.

“Deze actie blijkt niet voldoende te zijn geweest om korpschef Erik Akerboom van de ernst van het probleem te overtuigen”, stelt de ACP nu. “Hij blijft vasthouden aan aantallen gezagvoerders die te laag zijn om het politiewerk op het water op een verantwoorde manier te kunnen doen. Daarnaast weigert de korpschef in hun functiebeschrijving specifiek het werkveld water te benoemen, waardoor deze collega’s ook (tegen hun zin) ingezet kunnen worden op spoor en weg.”

 

Niet bekeuren

Vandaar dat donderdag 27 juli een verscherpte actie is gestart. “Vanaf vandaag is de Waterpolitie wel weer aanwezig op het water, maar zij zal bij geconstateerde overtredingen (excessen uitgezonderd) de daders niet bekeuren maar hooguit waarschuwen.”

Deze actie duurt tot eind augustus. In deze periode is het door alle pleziervaart erg druk op het water. Normaal gesproken deelt de Waterpolitie in een zomermaand circa duizend boetes uit.

 

Bezuinigingen terugdraaien

Er is de laatste tijd meermaals gesproken tossen de bonden en de korpsleiding en minister Blok van Justitie. “Helaas lijken ze nog altijd onvoldoende bereid een eind te maken aan de onvrede op de werkvloer over het aantal medewerkers in de functie gezagvoerder zeevaart”, aldus ACP over de werkgevers.

Dat aantal is volgens de politieagenten te laag. Daardoor kunnen zij hun werk op het water “onvoldoende effectief en veilig” uitvoeren. Volgens het personeel kijkt de korpsleiding te veel naar de kosten en te weinig naar de personeelsbezetting die vereist is om het werk goed te kunnen doen. “Er is al heel wat nautische ervaring wegbezuinigd en dat moet worden teruggedraaid.”

foto: S.J. de Waard

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -