Nieuw werkschip speciaal voor kleine binnenwateren

0

Zodat waterschappen en aannemers beter uit de voeten kunnen op kleinere kanalen en afwateringen heeft Hoek Equipment Services een nieuwe serie werkschepen ontwikkeld: Bumper. Het bedrijf uit Hardinxveld-Giessendam verhuurt en verkoopt ze.

Er zijn meerdere typen ontwikkeld. Vanaf de ontwerpfase van de Bumper–serie (door Hoek Naval Engineering), was een veelzijdig eisenpakket het uitgangspunt. De boten moesten volledige certificering krijgen, eenvoudig in onderhoud en transport zijn, een geringe doorvaarthoogte hoogte en voldoende power om via een PTO de dekuitrusting aan te kunnen drijven.

Minder toegankelijke binnenwateren
“We zagen dat de markt behoefte had aan nieuw gedefinieerde, multifunctionele werkschepen voor de binnenwateren, met name de kleinere en minder toegankelijke binnenwateren”, zegt Wouter Hoek, directeur van Hoek Equipment Services. “Multi-inzetbaar, flexibel, degelijk, betrouwbaar en weg-transporteerbaar waren de voorwaarden die we hoorden. Die wilden we in één ontwerp verenigen.”
“Hoewel die eisen tegenstrijdig lijken, bleek dat haalbaar. Vooral dankzij enkele – op het oog – eenvoudige oplossingen. Het resultaat is de Bumper-serie, waarvan de Bumper 803 nu als eerste aan een klant kan worden afgeleverd.”

Telescopisch topdek
Hoek vervolgt: “Bij deze eerste Bumper 803 kozen we binnen de afmeting van 8 bij 3 meter voor een groot dek, een lage diepgang en een telescopisch topdek. Met een krachtige 150 pk Deutz-motor blijft er voldoende vermogen beschikbaar om tijdens de vaart andere werktuigen aan te drijven via de PTO. Het hefdak van de stuurhut zorgt dat hij op binnenwateren moeiteloos onder lage bruggen door kan. Het schip hoeft niet voor ieder obstakel uit het water. De tijdwinst en kostenbesparing die dat oplevert, laten zich uitrekenen.”

Duwsteven
Hoek Equipment Services ontwikkelde en bouwde de Bumper 803 in eigen beheer. Het gelieerde Hoek Naval Engineering verzorgde de engineering, het bouwpakket en de stabiliteit. Het praktische werkschip is zonder gekromde vlakken vanuit de praktijk ontworpen, zodat een eventuele rompreparatie snel uitgevoerd kan worden.”
“Dankzij de duwsteven en sleepfaciliteit is de Bumper 803 een veelzijdig werkschip, dat inzetbaar is bij oeverwerken, ferrywerk en (scheeps)reparatiewerk in de haven. Bovendien is de Bumper 803 uitgelegd op de laatste regelgeving voor Zone 3 binnenwateren, waarmee hij klaar is voor gecertificeerde toepassing op de Nederlandse binnenwateren.

Hoek Equipment Services
Hoek Equipment Services is een constructiebedrijf geworteld in de maritieme sector. Met een eigen productiefaciliteit in Bruinisse levert Hoek Equipment Services naast constructies en casco’s ook volledige inbouw, afbouw en reparatie. Samen met Hoek Naval Engineering worden innovaties uit verschillende branches toegepast in de bestaande scheepvaarttechnologie.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.