Na Pasen feestelijke overdracht van tanker Barones

0

Bij Dolderman in Dordrecht wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de afbouw van de Barones, een zusterschip van de in 2014 opgeleverde tanker Regentes. Beide schepen zijn 135 meter lang, 17,55 meter breed en hebben een laadvermogen van circa 9.000 kuub. Het besluit van de familie Bosman/Hoefnagel om een ‘tweede Regentes’ te bouwen, zegt veel over hun tevredenheid met dit schip.

Het casco van de Barones is onder regie van Rensen-Driessen Shipbuilding gebouwd op de Santierul Naval Severnav in Roemenië. Op 28 oktober kwam het na een reis van zes weken in Nederland aan.

Nauw bij betrokken

Mede-eigenaar Paulus Hoefnagel houdt de afbouw bij Dolderman voor een deel in eigen hand. De afgelopen maanden reisde hij dagelijks op en neer tussen zijn woonplaats Rotterdam en de Kalkhaven in Dordrecht.

“Bij de afbouw van een tanker komt meer kijken dan bij een drogeladingschip”, vertelt Paulus. “Ik ben er persoonlijk graag nauw bij betrokken.”

De Barones is eigendom van Barones Tankvaart VOF. De zus en zwager van Paulus, Tilly en Marijn, gaan op de tanker varen. Hun woning aan boord wordt een luxueus appartement, voorzien van alle comfort.

In de woning bevindt zich ook een kapiteins­vertrek met een eigen bad- en slaapkamer. Men kan vanuit de woning binnendoor de stuurhut bereiken. Daarnaast is er een tweede woning met een eigen voordeur voor de bemanning.

 

Ondernemersvisie

De Barones gaat mineralen vervoeren in het ARA-gebied. Zij gaat net als de Regentes in de spotmarkt. Deze formule sluit het best aan bij de ondernemersvisie van de familie Bosman/Hoefnagel.

“Een langetermijncontract of de spotmarkt… Het is aan iedere ondernemer zelf om te bepalen waar hij zich goed bij voelt.”
“Voor grote schepen als de Barones en Regentes geldt de wet van de grote getallen: in slechte tijden komt er echt weinig binnen, maar je spint er ook garen bij als het goed gaat.”

“Deze tankers hebben ‘slechts’ twaalf grote tanks. Dus minder pompen, minder kans op fouten en meer gebruikersgemak.”

 

Zelf invaren

Op 7 april vindt in Zwijndrecht de feestelijke overdracht plaats. Paulus gaat de Barones zelf  invaren voor hij de tanker overdraagt aan zijn zus en zwager. “Ik wil dat alles goed geregeld is en probleemloos werkt.”

Na de overdracht keert hij terug als kapitein op de Regentes – één week op en één week af. Een familielid zal de rol als de andere kapitein vervullen. “Wij werken veel met familieleden. Dat voelt vertrouwd en loyaal.”

tekst en foto’s: Sarah De Preter

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.