Musea zoeken oorlogsfoto’s voor ’75 jaar bevrijding’

0
De eerste foto voor de Provincie Utrecht is bij het Fotomuseum uitgezocht door Commissaris van de Koning Hans Oosters.

Volgend jaar viert Nederland ’75 jaar bevrijding’. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentaire (NIOD) het herinneringsplatform WO2 hebben het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s ontwikkeld. Mensen die relevante foto’s insturen maken kans om hun eigen foto te zien in de landelijke tentoonstellingen.

De iconische foto’s van de hongerwinter, de Jodenvervolging en andere vormen van onderdrukking zijn in Nederland niet onbekend. In de Utrechtse provincie verzamelt het Landschap Erfgoed Utrecht foto’s waarvan ook een selectie in de provincie te zien zal zijn. Een deel van die foto’s wordt in de landelijke tentoonstellingen geëxposeerd.

Oproep

Museum Warsenhoeck, de Museumwerf Vreeswijk en Het Vreeswijks Museum doen een oproep aan iedereen die beschikt over eigen oorlogsfoto’s of van ouders en grootouders, om deze, vergezeld van zoveel mogelijk informatie, in te zenden. De drie musea zijn op zoek naar oorlogsfoto’s uit Nieuwegein en ook specifiek naar oorlogsfoto’s uit de scheepvaartgeschiedenis.

In samenwerking met De Tweede Verdieping in Nieuwegein is er op dinsdag 17 december tussen 13.00 en 17.00 een scancafé. Er wordt dan hulp aangeboden voor het digitaliseren van het beeldmateriaal en het optekenen van de verhalen die erbij horen.

De foto’s (films zijn ook welkom) kunnen tot 28 december worden ingezonden via museumwerf@museumwerf.nl.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.