De Begraafplaatssluis en Arkelsedamsluis zijn in oude glorie hersteld. Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland vierden dat woensdag 16 februari.
De gerenoveerde Begraafplaatssluis. (foto’s rijkswaterstaat)
De sluizen zijn weer voor vele tientallen jaren beschikbaar in de strijd tegen hoog water, terwijl het culturele erfgoed behouden is. Met de voltooiing van de renovatie door Rijkswaterstaat gaat het eigendom van de Begraafplaatssluis en Arkelsedamsluis binnenkort over naar de provincie Zuid-Holland.
Werkstukken
Omdat ze het belangrijk vinden cultureel erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties, betrokken Rijkswaterstaat en Zuid-Holland de jeugd bij de feestelijke oplevering. “Zij vormen als jeugd de verbinding naar de toekomst. Zij moeten het belang van goed waterbeheer verder dragen.”
Kinderen van drie Gorinchemse scholen en één Arkelse school hebben in werkstukken vastgelegd hoe zij tegen water- en sluisbeheer aankijken. De prijsuitreiking van de werkstukken vond ook op 16 februari plaats.
Monumentenwet
De Arkelsedamsluis en de Begraafplaatssluis zijn cultuurhistorische monumenten die onder de monumentenwet vallen. Beide sluizen worden bij (extreem) hoog binnenwater gesloten en doen dan dienst als hoogwaterkering. Zij vervullen dus nog steeds een nuttige en beschermende functie voor het achterland. Om deze reden worden ze ook met regelmaat getest. De sluizen hebben hun vroegere functie als schutsluis wel verloren.
Bij de feestelijke heropening werden de werkstukken van de scholieren beoordeeld.
Verbindingskanaal
De Arkelsedamsluis ligt in het Verbindingskanaal tussen het Merwedekanaal en de Linge bij Arkel. De sluis wordt voornamelijk door de recreatievaart gebruikt. Incidenteel vaart er een binnenschip richting het oostelijke industriegebied van Gorinchem.
De Begraafplaatssluis ligt in de stad Gorinchem in het Merwedekanaal. Dat wordt nog regelmatig gebruikt door de kleinere beroepsvaart en veelvuldig door de recreatievaart.