- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsModelbouw op de Julia Soos: soms lijkt het liefde

Modelbouw op de Julia Soos: soms lijkt het liefde

- Advertentie -

Delen

De Damco 39 lost milocorn. Geen volle grijpers meer, ruim 8 is bijna leeg. De baggermolen Maas van Adriaan Volker laat zijn ladder zakken, staal schuurt over lagers. De RWS 18 draait waakzaam rondjes. Aan de overkant ertsoverslag in lichters. Op het kraanponton wacht een zestal grijpers gelaten of hun volume nog van pas komt. Gigantisch mooie kranen, één en al bedrijvigheid. Modelbouw op de Julia Soos.

Jongens waren we, niettemin plaatst ‘designer’ Frans Nijenhoff ons met zijn bewonderenswaardig haarfijn nagebouwde Oscar Huber terug naar tijd van stoom en raderboot. Tweemaal 750 ipk. Retour de Ruhr-Mannheim wolkte er 80 ton kolen uit de pijp. 13 man aan boord, plus de kapitein als ‘koning eenoog’ die het varen en de Rijn had uitgevonden.

Jan Keller, met zijn carrière als een dagboek in zijn hoofd opgeslagen, herinnert zich: “Net voordat de Oscar Huber met pensioen ging, hingen we er met de Sirius achter. 1250 ton zakgoed geladen van de BASF naar de Innenhafen Duisburg. We waren maar alleen, de bettelhaak bleef in het erf.”

 

Helemaal van hout

De kijkdichtheid in de Soos was dinsdag 5 april weer eens groot. Tussen de verhalen van toen zorgen de dames van de Soos dat er geen dorst geleden wordt.

We scharrelen nog even langs de ‘kaden’. Hoe vind je hem?, vraagt Rudy Koopmans. Anderhalf jaar terug legde hij de kiel voor de Smit Rotterdam. U weet vast nog dat hij 22.000 paarden sterk was. Toch kwam tijdens een orkaan in de Indische oceaan met een gigantisch dok aan de tros het eigen schroefwater voorbij. “Er zit geen plastiek aan, helemaal van hout, de radius van kim is lastig”, aldus Rudy.

Rook dwarrelt uit de schoorsteen van een sleepboot, op haar kont staat ‘Genua’. Amper stond het casco in de spanten of Raymond Driessen werd er verliefd op. Hij kocht hem op een markt voor weinig en maakte er iets unieks van. Van voor tot achter telt de boeiing 16 platen gejoggeld en geklonken met kleine koperen spijkertjes waarbij de ‘nageljongen’ met een pincetje werkte.

Modelbouw is geen werk maar hobby, soms zo subtiel dat het lijkt op liefde.

 

tekst en foto: Johan de Witte

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -