Maritiem Museum Haven bruist

0

Het Maritiem Museum in Rotterdam ontwikkelt zich tot een bruisende magneet in de binnenstad. Op zondag 28 juni toonden studenten van de Willem de Kooning Academie hun ontwerpen geïnspireerd op de nieuwe expo Vette Visserstruien. Die dag was het Zomerfeest en gaf het Maritiem Museum een voorproefje van alles wat het deze zomer te bieden heeft.

Het was ook de viering van de afronding van de eerste fase het museum en de Leuvehaven beter op de kaart te zetten. De kades en steigers zijn toegankelijker en uitnodigend gemaakt en er is deze zomer een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud, waaronder diverse vaarproducten vanuit de museumhaven.

 

0001MM
Havenheld. (foto’s Fred Ernst)

Havenhelden

Vanaf 11.00 uur konden kinderen zich inschrijven om hun Havenheld-diploma te halen onder toeziend oog van de kapitein. Om 11.45 uur was de modeshow met ontwerpen van modestudenten van de Willem De Kooning Academie, geïnspireerd op visserstruien. Om 12.30 uur werd een historische Bolnes-scheepmotor in werking gezet.

Met het Havenheld-diploma op zak konden kinderen snoep kopen in een echte parlevinker en een kijkje nemen op de enige nog werkende graanelevator ter wereld, of op de foto met Professor Plons. Bezoekers konden een rondvaart maken met historische schepen, de Watertaxi of de RIB-Experience.

 

Bruisende museumhaven

In juli en augustus bruist de Maritiem Museum Haven en is het museum elke dag open. Bezoekers kunnen een rondvaart maken met de historische schepen (in samenwerking met Reederij Oosterschelde), de Watertaxi of de RIB-Experience. Ouders relaxen op The Flying Grass Carpet, terwijl de kinderen hun Havenheld-diploma halen door het dek te zwabberen, een zeemansknoop te leggen, over de loopplank te lopen en de trossen los te gooien.

Nieuw is de tentoonstelling Vette Visserstruien. Ook de smakelijke familietentoonstelling De Wereld op je Bord is nog te bezoeken.

Bezoekers stappen aan boord van de bijzondere gastschepen, die elkaar deze zomer afwisselen aan de steiger van het Maritiem Museum. Zoals historische zalmschouwen met bemanning in klederdracht, het ruim 50 meter lange STC-opleidingsschip, de stoere politie- en brandweerbootjes van Kids Marina en het watersportevenement Optimist on Tour.

 

0002MM
Studenten verzorgden een modeshow geïnspireerd op de expositie “Vette Vistruien”.

 

Varend erfgoed

Het Maritiem Museum werkt aan een dynamische museumhaven, waar schepen komen en gaan, waar maritieme evenementen plaatsvinden voor jong en oud, en waar gewerkt wordt aan een unieke collectie varend erfgoed. De Maritiem Museum Haven moet in deze plannen het bruisende middelpunt van het Maritiem District in de Rotterdamse binnenstad worden. Het Maritiem District is dé plek waar het water, historie en de moderne binnenstad elkaar ontmoeten.

Algemeen directeur Frits Loomeijer: ‘We zijn er trots op dat we de eerste fase van onze plannen hebben gerealiseerd’. Het Maritiem Museum heeft schoon gemaakt, de kade “groener” gemaakt, relaxplekken gecreëerd en de loopbrug verlegd. Ook hebben imposante collectiestukken uit de haven, schepen en kranen een prominente plek gekregen. ‘Het is de eerste stap richting een aantrekkelijke verblijfplaats, samen met het nieuwe gevarieerde activiteitenprogramma voor jong en oud op en om het water.‘

 

Voor de vaartochten dient men vooraf te reserveren. De complete programmering, data en tijden zijn te vinden op www.maritiemmuseum.nl.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.