LNG-pionier Gerard Deen verkozen tot Havenman van het Jaar

0

Binnenvaartondernemer Gerard Deen is verkozen tot Rotterdamse Havenman van het Jaar 2011. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn bijzondere inzet dit jaar met de ontwikkeling en bouw van het ‘groene schip’ Argonon. Die tanker is het eerste binnenvaartschip ter wereld dat kan varen op een combinatie (dual fuel) van 80 procent LNG (vloeibaar aardgas) en 20 procent diesel (nodig voor de ontsteking). Het schip is 25 november gedoopt en zal worden ingezet voor het bunkeren in de Rotterdamse haven.

Gerard Deen wordt op de dag van de doop geinterviewd tijdens een forum over LNG als brandstof van de toekomst. (foto Johan de Witte)

Geheel in traditie van de opgeheven Havenpersclub Kyoto wordt de onderscheiding uitgereikt op de tweede maandagavond van het nieuwe jaar (9 januari) tijdens een feestelijk Captains Diner aan boord van de Smaragd-2. Voorzitter Theo Jongedijk van de Stichting Havenman van het Jaar zal dan nader ingaan op de argumentatie van de verkiezingscommissie.

Gerard Deen is de 31e Havenman van het Jaar en de eerste die is benoemd door de Stichting Havenman van het Jaar.  De Zwijndrechter is de opvolger van Ronald Paul, de projectdirecteur van de Rotterdamse havenuitbreiding Maasvlakte-2 die vorig jaar werd geëerd met de onderscheiding. Paul was de laatste Havenman van het Jaar die werd gekozen door de leden van de Rotterdamse Havenpersclub Kyoto. De vereniging van onafhankelijke journalisten werd afgelopen april na 55 jaar opgeheven.
Het laatste besluit van bestuur en leden van Kyoto was de wens om de tot traditie verworden uitreiking van de onderscheiding Havenman van het Jaar in stand te houden. De Stichting Havenman van het Jaar heeft die taak op zich genomen.

Lees in De Binnenvaartkrant van 6 december 2011 de uitgebreide special over de Argonon.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.