Historicus Joost Welten, een deskundige op Napoleontisch gebied, geeft vrijdag 4 februari in museum De Tiendschuur in Weert een lezing over de Zuid-Willemsvaart. Hij belicht dan de boeiende geschiedenis van dit vergeten kanaal: het ‘Grand Canal du Nord’. Hij gaat in op de plannen die Napoleon met dit kanaal had.
De Zuid-Willemsvaart zal altijd verbonden blijven met koning Willem I. Hij liet het kanaal in 1822-1826 graven om de economische structuur van zijn koninkrijk te verbeteren. De Zuid-Willemsvaart was in feite een alternatieve vaarroute voor de Maas, die destijds slecht bevaarbaar was. Het was eenvoudiger om een kanaal aan te leggen dan om de bevaarbaarheid van de Maas te verbeteren.
Een groot deel van het tracé was al eerder gegraven: in 1809, nota bene in oorlogstijd, door Napoleon. Dit gold bijvoorbeeld voor het deel van het kanaal dat Weert doorkruist. Het tracé bij Weert maakte deel uit van het Grand Canal du Nord, dat Antwerpen zou verbinden met de Maas en Rijn. Dit kanaal maakte op zijn beurt deel uit van een nog veel ambitieuzer project dat Frankrijk de hegemonie over heel Europa zou moeten bezorgen. Het ‘Grand Canal du Nord’ is een onbekend restant, dat tegenwoordig letterlijk schuilgaat achter de Zuid-Willemsvaart en enkele andere kanalen.
De lezing wordt gehouden in de bovenzaal van museumlocatie De Tiendschuur, Recollectenstraat 5 in Weert en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. De lezing is in het kader van de tentoonstelling `Nijver aan het water, De Zuid Willemsvaart en Weert`, die nog tot en met 13 maart is te zien. De Tiendschuur is van dinsdag tot en met zondag geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.