Op vrijdagavond 4 september geeft Hans van den Eeden in het Gouverneurshuis in Heusden een lezing over de Bergsche Maas. De Bergsche Maas stroomt vanaf Hedikhuizen naar Geertruidenberg.
Waarom kreeg Heusden wél en Waalwijk geen brug over de Bergsche Maas? Dat en veel meer over de Bergsche Maas vertelt onderzoeksjournalist Hans van den Eeden tijdens een lezing over de Bergsche Maas vrijdagavond 4 september in het Gouverneurshuis in Heusden. De Bergsche Maas werd onder uitermate moeilijke omstandigheden vanaf 1888 gegraven en geopend door Koningin Wilhelmina in 1904. Grote groepen werklieden uit Noord-Nederland verhuisden tijdelijk naar Brabant. Ze woonden in mobiele dorpen nabij de graafwerkzaamheden. Ze werkten onafgebroken zes dagen per week 16 uur per dag.
Tijdens de gevarieerde lezing plaatst Van den Eeden het graven van de Bergsche Maas binnen de context van het verbeteren van de negentiende-eeuwse infrastructuur en het tegengaan van de wateroverlast.
Hans van den Eeden ondersteunt zijn lezing met anekdotes en fraai beeldmateriaal. Naast de historie besteedt hij aandacht aan de actualiteit, zoals het project Ruimte voor de Rivier. De lezing begint m 20.00 uur en vindt plaats in het Gouverneurshuis, Putterstraat 1,Heusden. Kaarten zijn verkrijgbaar via [email protected] en kosten € 7,50 inclusief één consumptie. Ook is het mogelijk kaarten aan de deur te kopen.
De lezing sluit aan bij de expositie Portret van de Maas in het Gouverneurshuis. Voor deze expositie portretteerde de Tilburgse fotograaf en journalist Jasper van Bladel (1989) even markante als gewone ‘Maasmensen’, zowel in tekst als in beeld. Zijn opmerkelijke ontmoetingen resulteerden in prachtige verhalen en fotoportretten.
De expositie ‘Portret van de Maas’ maakt onderdeel uit van de internationale culturele biënnale Mater Mosa en is t/m eind september te zien. Het Gouverneurshuis is op vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 – 17.00 uur, en op zondag van 11.00 – 17.00 uur.
Zie voor meer informatie over het Gouverneurshuis: www.gouverneurshuis.nl.