- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLangste laagwaterperiode ooit

Langste laagwaterperiode ooit

- Advertentie -

Delen

Nederland kampt op dit moment met de langste aaneengesloten laagwaterperiode op de Rijn sinds 1976. Rijkswaterstaat meldt dat record uit het extreem droge jaar 1976 gisteren verbroken werd. In 1976 was het 120 dagen achtereen laagwater. 

Door een lange periode met weinig neerslag in het stroomgebied is de waterstand van de grote rivieren laag voor de tijd van het jaar. Via de Rijn komt er minder water ons land binnen dan normaal.

Rijkswaterstaat spreekt van laagwater als er minder dan 1.500 m3/s water bij Lobith ons land binnenkomt. In 1976 was de afvoer van de Rijn 120 dagen achtereen minder dan 1.500 m3/s. Vandaag is de 122e dag aangesloten laagwater op de Rijn. De verwachting is dat de situatie de komende dagen nog aanhoudt.

Minder diepgang

Door lage waterstanden is de diepgang op de rivieren verminderd. Schepen kunnen hierdoor minder lading vervoeren.  Dat laat zich vooral in Duitsland op de Rijn voelen. Daar stond de Pegel van Kaub vanochtend op 59. Voor donderdag en vrijdag wordt zelfs 45 of 46 verwacht.

Om water vast te houden zijn de stuwen op de Neder-Rijn gesloten. In Twente is de voorsluis van Sluis Eefde in gebruik. In Tiel staat de Prins Bernhardsluizen al sinds 18 juli open vanwege het lage water.

De gevolgen voor de natuur zijn vooralsnog beperkt. Omdat het groeiseizoen ten einde is, is de watervraag door natuur en landbouw laag. Er is nog voldoende water om aan de watervraag van industrie en drinkwaterwinning te voldoen. Rijkswaterstaat en de waterschappen spoelen waar nodig extra door met zoet water om verzilting tegen te gaan. Laagwater in de rivieren kan ervoor zorgen dat zout zeewater verder het land kan indringen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -