Koninklijke Schuttevaer ‘zorgvuldig
naar binnenvaartassociatie’

0

Forumdiscussie met interessante stellingen. Rechts voorzitter Annemarie Jorritsma.

Tijdens de jaarvergadering van Koninklijke Schuttevaer, was er volop discussie over de positie van Schuttevaer in het transitieproces. Toen voorzitter Annemarie Jorritsma de stelling in stemming bracht dat de vereniging meewerkt aan een ‘groeimodel’ voor een brede binnenvaartassociatie, gingen de leden vrijwel unaniem erachter staan. Er wordt dus door Schuttevaer gekozen voor een ‘associatief verband’, een nauwere samenwerking met de clusters CBRB en BBU (Binnenvaart Branche Unie), niet voor het opgaan in een nieuwe vereniging. “Als dat eenmaal lukt, dan kijken we hoe we verder gaan”, vertelde Jorritsma. “Dit is een belangrijk proces waar we zorgvuldig mee om moeten gaan.” Van het volledig opgaan van de vereniging in een nieuwe organisatie is dus nog geen sprake. “We kunnen daar geen beslissing over nemen zo lang we niet zeker weten hoe het eindplaatje eruit ziet.” Ze wenste voorzitter Arie Kraaijeveld van het Transitiecomité en de andere clusters veel succes. Maar zelfs als hij erin slaagt één organisatie te smeden, is Kraaijeveld’s missie niet afgerond. Jorritsma vroeg Arie Kraaijeveld zijn invloed aan te wenden voor een oplossing om de binnenvaart er bovenop te helpen. “Alleen de organisaties bij elkaar brengen is niet genoeg.”

Vrijblijvend
Rob Huyser, directeur Scheepvaart & Vaarwegen bij het ministerie van Infrastructuur & Milieu, zei dat demissionair minister Melanie Schultz het in haar ambtstermijn nog mee wil maken dat er een handtekening komt onder het convenant voor de integratie van de organisaties in de binnenvaart. “En dat het transitieproces niet moet blijven hangen in vrijblijvende samenwerking.”
Huyser gaf ook aan dat het des te belangrijker is dat de expertise van de sector behouden blijft, zeker voor het ministerie dat door de krimpende overheid steeds minder expertise in huis heeft.
Lees ook: ‘Acceptatie op de Rijn groeit’

De jaarvergadering van Schuttevaer vond plaats aan boord van het mps Jules Verne, afgemeerd aan de kade bij Emmerich. Links de containerterminal van Emmerich.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.