In 2016 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.349 keer uitgevaren en werden 3.974 mensen gered of geholpen. Dat was een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal donateurs nam ook toe: er werden 9.500 nieuwe ‘Redders aan de wal’ ingeschreven.
Op het water waren de redders vooral actief voor zeil- en motorjachten in problemen, vaak ontstaan door navigatiefouten of motorproblemen. Opvallend gestegen is de hulp op het strand, waar voertuigen van de KNRM de ambulancediensten helpen om slachtoffer en hulpverleners te vervoeren. De drukste reddingstations waren Ameland, Scheveningen, Dordrecht, Hindeloopen en Enkhuizen.
Meer donateurs dan ooit
Groei zit helemaal in het aantal donateurs dat de KNRM steunt. Er zijn nu 93.813 ‘Redders aan de wal’. Een record. De KNRM is ongesubsidieerd en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen.
Uit onderzoek in 2016 is gebleken dat de KNRM tot de meest gewaardeerde en vertrouwde goede doelen van Nederland behoort. “De KNRM is geliefd bij de toegewijde vrijwilligers en de donateurs, die de Redding Maatschappij vaak al generaties lang trouw steunen”, aldus de organisatie in een persbericht waarin wordt teruggeblikt op 2016. “Niet alleen voor de reddingbootbemanningen is de KNRM een deel van hun leven, maar ook bij donateurs betekent het donateurschap meer dan alleen een financiële ondersteuning!”
Griekse redders opgeleid
De KNRM was dit jaar ook buiten de landsgrenzen actief. Met een internationale hulpactie zorgde zij ervoor dat in een paar maanden tijd een compleet reddingstation kon worden ingericht op het Griekse eiland Chios. Daar verleent het Hellenic Rescue Team met vrijwilligers hulp aan vluchtelingen in nood op zee.
De actie werd mogelijk gemaakt door een aparte inzamelingsactie. Het reddingstation werd gebouwd volgens de uitgangspunten van de KNRM: door vrijwilligers, dankzij donateurs en geheel belangeloos.