- Advertentie -
- Advertentie -

Knaagdier

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Gelukkig weerlegt de onvolprezen Anton van Megen de conclusie van het TNO-rapport waarin beweerd wordt dat de binnenvaart 2 tot 3 keer meer vervuilt dan werd aangenomen. Als een meer voor de hele sector representatieve groep schepen was onderzocht, zou juist zijn gebleken dat de binnenvaart nog schoner is dan we al dachten.

Op z’n best kun je uit dit rapport halen dat leegvaart of het vervoer van lege containers per ton/km vervuilender is dan het vervoer van lading. Dat had het 11-jarige dochtertje van mijn neef ook berekend zonder meten aan de pijp. Rekenen in tonkilometers betekent bij een leeg schip of lege container vermenigvuldigen met 0.

Voordat TNO het telefoonnummer van mijn achternichtje wil, even het volgende: in Van Megens brief aan opdrachtgever Topsector Logistiek is tussen de regels door te lezen dat dit TNO-rapport doordrenkt is van een vooropgezet neersabelen van de binnenvaart. Dat kun je nauwelijks nieuws noemen. Dat doen onderzoekers nou eenmaal graag, want op de een of andere manier slaagt de binnenvaart er niet in met gelijke munt terug te betalen, dus dat is snel verdiend.

Misschien was die wel erg onrepresentatieve groep schepen geen opzet, maar waren de onderzoekers heel gemakzuchtig of hebben ze geen idee hoe de binnenvaart werkt. Of beide.

Als je aan de hand van Anton door het rapport bladert, lijkt het alsof vanuit een UFO leefvormen op de aarde zijn bestudeerd op basis van volkomen willekeurige metingen, vooral van aantallen. Veruit de belangrijkste diersoort op aarde is die van de insecten, aldus onze ET-vrienden. Het meest succesvolle zoogdier is een knaagdier, de bruine rat. Er is ook een akelig zoogdier dat andere soorten uitroeit en onvoorstelbaar vervuilend is, in feite niet in de natuur thuishoort, alleen maar schade toebrengt. Er moet vervolgonderzoek worden gedaan hoe dit exemplaar in hemelsnaam zo succesvol heeft kunnen zijn. Misschien komen we nog wel een keer terug als er nog wat over is van deze planeet.

Omdat we de samenwerking met de knaagdieren zoeken, laten we die destructieve soort maar buiten beschouwing in ons rapport. Op zulke wezens zitten onze opdrachtgevers niet te wachten.

Ergens kun je het buitenaardse wezens niet kwalijk nemen dat ze geen idee hebben dat mensen niet alleen maar de natuur verruïneren en elkaar uitmoorden. Mensen doen ook goeie dingen. Ze maken muziek, lekker eten en verreweg de meesten leven vreedzaam samen en zorgen goed voor elkaar. Zoals het gros van de binnenschepen met lading vaart en veilig vervoert zonder het milieu te verzieken.

TNO had beter moeten weten. Natuurlijk is het geen knaagdier, maar het knaagt wel.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -