Kaaisjouwers worden verfilmd

0

Na zijn boek De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal is de Nijmeegse schrijver Frank Antonie van Alphen nu op zoek naar bewegend beeld. Voor zijn kortfilm over de kaaisjouwers, de arbeiders die in binnen- en buitenland schepen met de hand losten en laadden.

Het gaat om historische beelden. Dus het zal nog heel wat voeten in de aarde hebben om bronmateriaal te vinden, maar Van Alphen is optimistisch. Hij is op zoek naar bewegend beeld uit het interbellum en van kort na de Tweede Wereldoorlog. En niet alleen van de kaaisjouwers uit zijn woonplaats Nijmegen – al ligt de focus van de film op de Waalstad.

De dockworkersin Liverpool leidden zo’n beetje hetzelfde leven als de sjouwers in Nijmegen en de zakkendragers in rest van ons land. Zo bestond er in de eerste helft van de 20e eeuw een vaarverbinding tussen de Nijmeegse Waalkade en de Rotterdamse Boompjes, het waterfront waar ook Kaaisjouwers werkzaam waren. Daar werden goederen uit onder meer Engeland en de Verenigde Staten verladen.

Een rederij als De Nijmeegse Boot verzorgde een vaste route naar en van Rotterdam. Vracht werd over water vervoerd tussen Maasstad en Waalstad in een tijd dat Nijmegen nog een geïsoleerde stip op de Nederlandse kaart was.

 

Voorgoed veranderd

Totdat in 1936, door Koningin Wilhelmina, de eerste verkeersbrug werd geopend en het turbulente leven van handel en verladen op de Nijmeegse kade voorgoed veranderde. Want goederen werden vanaf toen over de weg en, in toenemende mate, per spoor vervoerd. Overal verloren de kaaisjouwers hun werk, in Rotterdam, in Hamburg, Liverpool en Nijmegen. De meeste vrachtschepen varen tegenwoordig aan de Karelstad voorbij.

Filmbeelden uit voorbije dagen dus. Toen er nog riviervissers zeilden en op schepen kolen werden geschept om vooruit te kunnen komen. Met zijn kortfilm wil Frank Antonie de sjouwers die niet meer zijn toch voort laten bestaan. Dus bent u in bezit van filmmateriaal van Kaaisjouwers of wilt u daar iets over vertellen? Bezoek dan de websiteen stuur een mail: frankantonie@planet.nl.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.