- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekHippe hotspot middenin de haven

Hippe hotspot middenin de haven [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Het Dokkaffee is gevestigd in de voormalige Centrale Kantine van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Die ruimte was vroeger onderdeel van het hoofdkantoor, dat in de periode 1912 tot 1916 gebouwd werd. Tijdens de pauzes wisselden de werfarbeiders van de verschillende afdelingen hier bij de lunch of de koffie de laatste nieuwtjes uit. Ook nu heeft de ruimte alles in zich om een levendige ontmoetingsplek te worden. Voor studenten en docenten van de scholen die op de RDM Campus zijn gevestigd (zoals Albeda en Hogeschool Rotterdam), de ondernemers en medewerkers van de bedrijven, de onderzoeksinstituten, bezoekers van het congrescentrum.

Bedrijfsleider Laurens van Beek. (foto’s MG Redacties)

Daarmee past het Dokkaffee helemaal in de doelstelling van de RDM Campus: het samenbrengen van mensen en organisaties uit allerlei disciplines en met uiteenlopende achtergronden. Want onder het motto Research, Design & Manufacturing werken onderwijs en bedrijven hier samen aan duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van bouwen, mobiliteit en energie. In het Dokkaffee kunnen ze afspreken, overleggen en samen werken. De inrichting is inspirerend en afwisselend, het eten lekker én verantwoord en ook gratis wifi ontbreekt niet. Alles is voorhanden om tot een hippe hotspot uit te groeien.

Ontmoetingsplek
Op de groeiende RDM Campus bestond behoefte aan een representatieve ontmoetingsplek en een stek voor een lekkere, gezonde hap en een goede kop koffie, vertelt Laurens van Beek. De 27-jarige bedrijfsleider die zelf eerst op de RDM Campus als zelfstandig facilitair adviseur werkte. “Maar ik wilde meer met mijn handen doen en mijn oude vak als kok weer oppakken: meer met mijn passie bezig zijn .” Laurens heeft de hotelschool gedaan. Het schrijven van een concept voor het Dokkaffee was dus een kolfje naar zijn hand. Hij vond in ‘t Wapen van Nieuw-Beijerland een ervaren horecabedrijf dat de mogelijkheden inzag. Hij trad hij er in dienst zodat hij nu als bedrijfsleider zijn eigen ideeën kan verwezenlijken.
Havenbedrijf Rotterdam, eigenaar van het terrein, liet de Centrale Kantine opknappen. De ruimte werd de laatste jaren gebruikt door de plaatselijke muziekvereniging; de muzikanten vonden elders op Heijplaat een andere oefenruimte. In juli konden Laurens en zijn collega’s aan de slag. De officiële opening was in september.

Broodje Hummus
Dokkaffee is nu nog alleen op werkdagen geopend, van 08.30 tot 17.00 uur. Op die tijden is ook het assortiment aangepast. Verwacht geen tournedos, saté of sliptong op de kaart; er is zo veel meer. Huisgemaakte soepen, croissants, hartige taart, gerolde wraps, belegd boerenbrood uit de Hoekse Waard of een salade van gegrilde seizoensgroenten.
Een van de succesnummers is het Boerenbrood Hummus (4,50). Dat het gerecht met gemalen kikkererwten op de kaart staat, is te danken aan Laurens Frans-Tunesische echtgenote. Het gerecht, uitgevoerd met twee sneden boerenbrood, gegrilde groente en kruiden, werd onlangs genomineerd als Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland en reikte tot de top 5.
Buiten de openingstijden is Dokkaffee beschikbaar voor groepen: borrels, bijeenkomsten, diners. Er is plek voor 150 tot 200 gasten. “We zijn ook actief zijn in het verzorgen van catering op locatie; van broodjes tot diners en recepties.”
In 2012 gaat Dokkaffee ook op zaterdag open. “En misschien ook op zondag. Museum Boijmans van Beuningen heeft hier op het RDM-terrein een ruimte voor tijdelijke exposities, de Onderzeebootloods, en daar is komende zomer weer een expositie. Bezoekers kunnen dan ook bij ons terecht.”
Mogelijk zal een deel van de collectie in het Dokkaffee te zien zijn. Ook nu hangen er schilderijen aan de muren, van de Italiaanse architecte Gemma Detti.

Bionade
In het concept ligt de nadruk op de kwaliteit van het eten. “Het hoeft niet luxe te zijn, maar moet wel goed zijn. We werken zo veel mogelijk met lokale producten. De patisserie komt bijvoorbeeld van Koekela uit Rotterdam, het boerenbrood van bakker Vlielander uit de Hoekse Waard.”
Een groot deel van de producten is ook biologisch geteeld en geproduceerd. “We werken met seizoensgroenten. Die zijn op dat moment voldoende voorhanden en daardoor zijn de biologische varianten daarvan beter betaalbaar. ’s Zomers gebruiken we eerder tomaten en courgettes; in de winter bijvoorbeeld wortel en knolraap.”

Ook het drinken is verantwoord anders. De grote colamerken ontbreken; in plaats daarvan schenkt Dokkaffee Organic Cola. En de andere frisdranken zijn van het sterk in opkomst zijnde Bionade. “Licht sprankelend en met verrassende smaken: gember-sinaasappel bijvoorbeeld. Ook de wijnen en bieren hebben een biologisch keurmerk.” En vanzelfsprekend ontbreken de verse vruchtensappen niet.

Aqualiner
Het RDM-terrein ligt buiten de stad, maar midden tussen de havens en aan de rivier. Bovendien is er veel bedrijvigheid op het terrein zelf. Parkeren (voldoende plek) is gratis en er is een busverbinding. Maar de grote troef op logistiek gebied is de Aqualiner. “Die bootverbinding is ideaal. Hij vaart elk half uur; in tien minuten ben je van de Erasmusbrug hier. Ik woon zelf in Delfshaven en kom ook altijd met de Aqualiner.”
Een paar maanden na de opening is merkbaar dat de bekendheid van het Dokkaffee zich uitbreidt. Het zijn lang niet meer alleen bewoners van de RDM Campus en Heijplaat die er komen. Diverse mensen van havenbedrijven uit het Waal-/Eemhavengebied spreken er af met relaties en ook vanuit de stad maken steeds meer mensen de oversteek. De Nieuwe Maas vormt misschien een barrière; de rivier zorgt ook voor een prachtig uitzicht. Zeker als straks de kade en de steigers zijn opgeknapt, is het in de zon goed toeven op het terras.
De opening in september vond plaats tijdens een ontbijt. De enthousiaste reacties maakten dat Laurens van Beek komend jaar meer van die besloten ontbijtsessies organiseert. Bedrijven uit het Rotterdamse havengebied kunnen die sponsoren en mogen dan hun relaties uitnodigen om onderling te netwerken. Op 27 januari bijt TOS, aanbieder van nautische en technische professionals voor de maritieme branche, het spits af. Meer hierover is te vinden op de website van Dokkaffee.

Dokkaffee
Heijplaatstraat 3
3089 JB Rotterdam
(010) 429 18 34
[email protected]
www.dokkaffee.nl
www.twitter.com/dokkaffee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -