“Hierdoor wordt maritiem onderzoek een stuk zichtbaarder”

0

LASTING gaat van start. Dit grensoverschrijdend initiatief bouwt aan een communicatiestrategie voor de lange termijn, waarmee een hoogwaardige maritieme kennisinfrastructuur wordt zeker gesteld. Zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht kan daar namelijk nog de nodige winst worden geboekt, ziet Erwin van der Linden (EICB).

Wat scheelt er op dit moment aan de maritieme kennisinfrastructuur?
Diverse onderzoeksinitiatieven zijn gelijktijdig in uitvoering. Stuk voor stuk zijn deze initiatieven waardevol en leveren ze op projectniveau resultaten. Wat we echter ook merken, is dat versnippering op de loer ligt. Dat manifesteert zich op diverse terreinen. Denk daarbij aan situaties waarin verschillende projecten aan dezelfde dingen werken.

Wat daarnaast opvalt, is de beperkte groep aan projectpartners waaruit kan worden gevist. Door de maritieme onderzoekswereld zichtbaarder te maken, zullen ook nieuwe partijen met goede ideeën aan de deur kloppen. Met beter onderzoek en meer impact tot gevolg.

Senior Project Manager Erwin van der Linden van EICB. (foto EICB)

Hoe gaan jullie het verschil maken?
De gewenste situatie zoals omschreven in de specifieke uitvraag van de Europese Commissie, de financier van dit project, is een toename van de maritieme onderzoeksimpact van enkele tientallen procenten. We praten hier dus over een flinke schaalsprong!
Vanuit EICB zullen wij een analyse maken van zowel de huidige als de gewenste situatie. Vervolgens brengen wij in kaart hoe we tot de gewenste situatie kunnen komen. Dat doen we samen met internationale partijen, zoals de haven van Valencia en Pro Danube en onder coördinatie van Sea Europe.
Op basis van onze gezamenlijke bevindingen zal dan een stevige communicatiestrategie worden uitgewerkt. Als het eenmaal weer is toegestaan om internationale beurzen te bezoeken, dan ga je het verschil over een tijdje zelf kunnen zien: de maritieme onderzoekswereld zal dan echt een stuk zichtbaarder zijn.

Wat zegt je eerste gevoel?
Dat dit wel eens een heel zinvol initiatief kan blijken te zijn. Laat ik een klein voorbeeldje noemen. Ik ben geruime tijd actief als disseminatiemanager van diverse onderzoeksprojecten. Projectresultaten worden doorgaans netjes onder de aandacht gebracht; dikwijls online op een speciale project website.
Geconsolideerde archivering van al deze projectresultaten is dan eigenlijk wel zo logisch. Daar zijn goede, zelfs gratis tools voor beschikbaar. Dat voorkomt bovendien discussies over instandhoudingskosten van projectresultaten na de looptijd van een project. Het is goed om het gesprek daarover internationaal te voeren. Mijn droom om de impact van maritiem onderzoek naar een next level te tillen zou zomaar een stapje dichterbij kunnen komen!

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.