Herbouwde Vagrant valt in de prijzen

0
(foto Matteo Meregalli)

Voor de Herreshoff-schoener Vagrant heeft het team van Royal Huisman/Huisfit de prijs voor de ‘beste herbouw’ gewonnen.  Dat werd bekendgemaakt tijdens de 15e en virtuele editie van de World Superyacht Awards.

De 40 meter lange schoener werd in 1913 oorspronkelijk gebouwd in de Verenigde Staten, door de vermaarde Herreshoff-werf. Ruim honderd jaar later, in 2017, besloot de huidige eigenaar om de Vagrant naar Royal Huismans refit-divisie Huisfit te brengen voor een grootscheepse refit.

Zo kwam het schip aan bij Royal Huisman. (foto Prakart)

Er was een heel duidelijke instructie: “Reconstrueer Vagrants uitzonderlijke elegantie en stijl – zowel haar interieur als exterieur – met het grootste respect en zorg voor haar verschijning, teneinde recht te doen aan de tientallen jaren dat ze in de familie was.”

(foto Huisfit)

Nog eens honderd jaar

Ook moest de Vagrant opnieuw geëngineerd worden: “met de beste materialen en de meest geavanceerde boordsystemen, voor verantwoorde, moeiteloze en veilige bediening, zodat ze gezeild kan worden door een kleine tevreden bemanning. Oftewel: maak Vagrant klaar voor nog eens honderd jaar in de toekomst.”

Daarop volgde een zeer uitgebreid herbouwproject, dat op de werf van Royal Huisman in Vollenhove uitgevoerd is. Het vernieuwen van de verstaging van de Vagrant (door Royal Huismans zusterbedrijf Rondal) werd ondersteund door deskundig advies van Dykstra Naval Architects.

(foto Huisfit)

Levende Zeillegende

Hoewel Huisfit-projecten nooit “standaard” zijn, was dit project qua omvang zó groot dat het meer op een nieuwbouwproject leek, zowel voor betrokkenen van de werf als voor de buitenwereld. De klus duurde van 2017 tot 2019. Maar de beloning is groot, aldus de scheepsbouwers: “Dankzij haar eigenaar wordt Vagrant geen vergeten en vergane glorie. Ze is een Levende Zeillegende, zoals nu ook erkend is door de World Superyacht Awards.”

(foto Huisfit)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.