Haven Rotterdam wil meer plastic afval inzamelen

0

Rotterdam wil dat binnen twee jaar maatregelen zijn genomen om de scheepvaart te stimuleren tot aparte afgifte van plastic afval. Dat is onderdeel van het Kunststofakkoord dat Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, 12 november ondertekende. Ook wil het Havenbedrijf dat er een Rotterdamse pilotfabriek komt waar het plastic kan worden verwerkt tot olie.

De ondertekening gebeurde in de RAI in Amsterdam tijdens de Innovatie Estafette. Daar werd ook het overkoepelende Ketenakkoord ondertekend. Andere partijen die ondertekenden zijn: inzamelaars, verwerkers, kunststofproducenten, kennisinstellingen, NGO’s, havenbedrijven, topsector chemie, financiële instellingen en de overheid.

Plastic zwerfvuil
Het Kunststofakkoord is een onderdeel van het Ketenakkoord. Dit is een gezamenlijke ambitie van zestig producenten en kennisinstellingen om binnen twee jaar beslissende stappen te zetten voor het creëren van een duurzame markt van zowel de integrale productieketen van grondstoffen naar kunststofproducten, het gebruik van deze producten door bedrijven en consumenten; en het hergebruik van materialen en producten na afdanking.
Binnen dit akkoord streeft het Havenbedrijf Rotterdam naar een zichtbare reductie in 2020 van plastic zwerfvuil in zee en binnenwateren en dat in Rotterdam een fabriek een plek krijgt voor de verwerking van plastic. De afgelopen jaren is het aantal zeeschepen dat hun vaste afval (onder andere plastic) inlevert, gestegen van 25 procent in 2004 naar op dit moment ruim 80 procent.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.