- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHassailt koestert historische schepen en oude ambachten

Hassailt koestert historische schepen en oude ambachten

- Advertentie -

Delen

Van 28 tot en met 30 juli vindt de jaarlijkse Varend Erfgoed-manifestatie plaats. Dit jaar georganiseerd in het Overijsselse Hasselt, onder de naam Hassailt.

Het doel van deze manifestatie is om het grote publiek kennis te laten maken met de monumentale bedrijfsvaartuigen. Maar er is ook speciale aandacht voor de traditionele scheepsambachten in de vorm van workshops en demonstraties. De gemeente Hasselt organiseert de manifestatie dit jaar. Er worden zo’n 200 schepen verwacht.

 

Het gaat goed met Nederlands varend erfgoed

Het gaat goed met het behouden van Nederlands varend erfgoed. Veel bedrijfsvaartuigen uit eind 19e en begin 20e eeuw zijn bewaard gebleven en zijn nu in het bezit van particulieren. Die liefhebbers investeren veel geld en tijd in het behoud van hun schip, uiterlijk vaak nog in de originele staat. Nederland bezit de grootste vloot van varend erfgoed ter wereld.

Maar de oude scheepsambachten sterven uit. Een van de voorwaarden voor de originele staat van de schepen is de toepassing van deze oude scheepstechnieken. Denk bijvoorbeeld aan klinken, staaldraad splitsen, huidgangen krombranden en rondhouten maken. Deze kennis dreigt verloren te gaan als gevolg van het feit dat nieuwere technieken, zoals lassen en het gebruik van stalen masten economisch gezien veel aantrekkelijker zijn.

 

Reddingsplan voor oude ambachten

Met ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBCF) heeft de vereniging het Historisch Bedrijfsvaartuig een project gestart dat de kennis en kunde van traditionele scheepsambachten levend moet houden. Dit project heet TAVE: Traditionele Ambachten Varend Erfgoed. De bedoeling is dat traditionele technieken en ambachten worden gedemonstreerd en in beeld en schrift vastgelegd.

TAVE-projectleider Petra Spithost vertelt dat zij met behulp van de verkregen subsidies in staat is om de kennis over deze ambachten vast te leggen en bijvoorbeeld onder de aandacht te brengen bij zeevaartscholen, technische opleidingen, de nieuwe generatie ambachtslieden en scheepswerven. Ook scheepseigenaren kunnen de kennis raadplegen voor bijvoorbeeld het maken van een nieuwe houten mast of het klinken van hun schip.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -