- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekHartstochtelijk koken op sterrenniveau

Hartstochtelijk koken op sterrenniveau [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Het is zo heerlijk: ergens uitgebreid dineren en daarna blijven slapen om de volgende dag te worden verrast met een uitgebreid ontbijt. Dat geldt in het bijzonder als er aanleiding is voor een feest, bijvoorbeeld een trouwerij of een ander familiefeest. Zeilend hotelschip Hartstocht, het meest luxueuze zeilschip van Nederland, biedt die mogelijkheid. En de bruidssuite, die heeft zelfs een jacuzzi! Maar natuurlijk is de Hartstocht ook beschikbaar voor een diner met een groep, en op termijn in de winterperiode waarschijnlijk ook als ‘gewoon’ restaurant.

 

De Hartstocht heeft een vaste ligplaats in de Bataviahaven in Lelystad. (foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)

Van oorsprong is de Hartstocht een galjas. Het schip werd in 1932 gebouwd in Rensburg en deed tot 1997 dienst als Baltic-trader in het Duitse Waddengebied. In dat jaar werd het aangekocht door een gepensioneerde Duitse admiraal. Hij wilde het schip ombouwen tot een zeilschip voor privégebruik. Zover is het niet gekomen. In 2001 bood hij het schip te koop aan waarna Tom Schellekens, destijds met een collega, de galjas kocht en ombouwde tot luxueus zeilend hotelschip. Met stijlvolle lounges die gebruikt kunnen worden voor diners, buffetten en recepties, diverse zithoeken en twaalf ruime 2-persoonsslaapkamers met eigen douche, toilet en wastafelmeubel. Een van de kamers is extra luxueus uitgevoerd en voorzien van een jacuzzi.

Groepen
In de keuken zwaait chef-kok Richard Winkel de scepter. Eerder stond hij in de keukens van (sterren)restaurants in binnen- en buitenland, waaronder zijn eigen restaurant in Zweden. In Nederland werkte Winkel onder meer in Roberto’s, het Italiaanse restaurant van Roberto Payer van Hilton Amsterdam, dat in de periode dat Winkel daar werkte werd bekroond met een Michelinster. Dankzij zijn ervaring kan Winkel de gasten van de Hartstocht vrijwel onbegrensde mogelijkheden bieden. “Of mensen nu kiezen voor een eenvoudig menu met bijvoorbeeld erwtensoep en roggebrood of de voorkeur geven aan een exclusief achtgangen menu met truffel en kreeft. Het kan allemaal.”
Het vaargebied van de Hartstocht bestaat uit het IJsselmeer, het Markermeer, de Waddenzee en diverse vaarwegen in Friesland en Groningen. De vaste ligplaats, zowel in als buiten het vaarseizoen, is de Bataviahaven in Lelystad. Op termijn wil Schellekens buiten het seizoen de Hartstocht naar Amsterdam brengen. Daar zal het schip dan dienst doen als drijvend hotel en restaurant.
Tot het zover is, kunnen alleen groepen, of bijzonder gefortuneerde particulieren, genieten van de culinaire hoogstandjes van Richard Winkel. Dat genieten hoeft niet altijd te gebeuren tijdens een vaartocht. Het is ook mogelijk om in de winterperiode de Hartstocht te huren. In dat geval geldt, net als tijdens een dag- of meerdaagse tocht een huurprijs voor het schip en worden de maaltijden en drankjes apart in rekening gebracht.

Vol pension
De Hartstocht werkt zowel met vaste menu’s als volledig op wens van de klant. De brunches en lunches van het menu variëren in prijs van € 15,90 tot € 29,50. Voor het diner kan men kiezen uit buffetten en menu’s. Het meest eenvoudige menu is het 3-gangenmenu Bovenbram € 34,-). Dit menu bestaat uit een caesarsalade met foccacia croutons, Parmezaanse kaaskrullen, gebakken spekjes en gegrilde ingemaakte groenten. Als hoofdgerecht wordt een tamme eendenborst met aardappelmousseline, verse bosbessensaus en roomgekookte asperges geserveerd. Het nagerecht is een crème brulée van Bailey’s en bourbon vanille en stracciatella ijs. Menu Grootzeil (€ 85,-) is met zeven gangen het uitgebreidste menu.

 

Ton Schellekens en Richard Winkel nemen aan het begin van het seizoen de nieuwe menukaart door.

Bij meerdaagse arrangementen – bijvoorbeeld bij een bruiloft of een zeiltocht met overnachting – biedt de Hartstocht een volpension-­mogelijkheid. “We staan dan garant voor een topculinaire verzorging van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, exclusief dranken”, zegt Schellekens.
Tijdens een eendaagse zeiltocht kan de 55 meter lange en 7 meter brede Hartstocht honderd gasten meenemen. Bij een meerdaagse zeiltocht kunnen 24 gasten mee. Als in elke kamer een bed wordt bijgeplaatst, kan dat aantal worden uitgebreid met twaalf personen.

VVV Amsterdam
“De Amsterdamse VVV heeft ons qua hotel ooit ingedeeld bij de viersterrenhotels. Daarbij geven zij onze chef-kok een groot compliment want als bijzonderheid gaven zij aan dat de kamers drie sterren kregen terwijl het restaurant en de ambiance werden beloond met vijf sterren.”
“Ik hoop niet dat mensen daarvan schrikken”, reageert Richard Winkel. “Als de klant het wil, is de bediening strak in het pak met alles erop en eraan. Stelt de gast prijs op een meer relaxte sfeer, dan passen wij alles daarop aan. Wij stellen geen eisen aan onze gasten. Wie in galakleding wil komen, is welkom. Wie de voorkeur geeft aan een spijkerbroek is net zo welkom. Het is de bedoeling dat mensen zich thuis voelen en genieten. Als dat lukt, zijn wij geslaagd”, aldus de chef-kok.

Voor zeeziekte hoeven de gasten wat Schellekens betreft niet bang te zijn. “De Hartstocht is zo groot dat wij heel weinig last hebben van de golfslag. Op het IJsselmeer wordt het schip altijd gedragen door vier golven die elkaar compenseren. Je ligt dan toch altijd mooi stabiel. Daarbij geldt dat niet de kapitein maar de kok de koers bepaalt. Hij staat tenslotte in de keuken. Daar moet hij rustig kunnen werken en hij wil ook dat zijn gasten in alle rust genieten van zijn kookkunsten.”

(Evert Bruinekool)

Zeilend Hotelschip Hartstocht
Oostvaardersdijk 59
(Bataviahaven)
8244 PB Lelystad
(073) 612 54 33
[email protected]
www.de-hartstocht.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -