- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGrave: het werk is begonnen

Grave: het werk is begonnen

- Advertentie -

Delen

Meteen na het besluit om een tijdelijke dam aan te leggen achter de vernielde stuw bij Grave is het werk begonnen. Die oplossing moet de waterstand in het stuwpand Sambeek-Grave herstellen.

De binnenvaart en bedrijven in Noord-Brabant en Limburg die afhankelijk zijn van het vervoer over de Maas keken twaalf dagen met smart uit naar de beslissing van Rijkswaterstaat. Dinsdag 10 januari was het zo ver.

De oplossing is een tijdelijke dam achter de stuw. Die werd 29 december zwaar beschadigd toen het Duitse tankschip Maria Valentine er dwars doorheen voer. De dam van breuksteen wordt aangesloten op de bestaande pijlers van de stuwopening, wordt 5,60 meter hoog en circa 30 meter breed. De eerste stenen werden woensdag aangevoerd. De dag ervoor was de bodem achter de stuw geïnspecteerd en waterdicht gemaakt.

 

Afbreken

Een voorwaarde voor een tijdelijke oplossing is dat die bij hoog water in de Maas binnen 48 uur kan worden afgebroken. Dat is bij de nooddam niet helemaal het geval. Bij problemen wordt de bovenste laag er afgehaald.

Het duurt nog twee weken voordat de tijdelijke dam klaar is. Dan pas kan de scheepvaart op de Maas weer op gang komen.

2grave_noorddam_2

Herstel duurt half jaar

Het herstellen van de stuw zelf gaat volgens de verwachting van Rijkswaterstaat zeker een half jaar duren. Daarvoor worden ondertussen de eerste voorbereidingen getroffen.

De werkzaamheden trekken veel bekijks. Woensdagmiddag waren veel bezoekers met foto- en filmcamera’s bij de stuw en op de John S. Thompsonbrug in de weer.

 

tekst en foto’s: Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -