Gastcollege over binnenvaart

0

Het BVB wordt vaak benaderd door scholen om een gastcollege te geven. Zo heeft Mariska van der Starre op 28 september een gastcollege ‘marketing’ verzorgd voor vierdejaars studenten van het STC. Hierin heeft zij aandacht besteed aan het belang van promotie voor de sector, hoe je jezelf op de kaart zet en ook hoe we de sector aantrekkelijk kunnen maken en houden voor personeel nu en in de
toekomst.
De leerlingen werden ook aan het werk gezet met de opdracht om mee te denken hoe we als sector meer personeel voor de binnenvaart kunnen werven. En dit bleek een schot in de roos. Veel ideeën kwamen naar voren. Het STC heeft daarom besloten deze opdracht in de  lessen verder uit te laten werken. Het BVB is heel benieuwd hoe onze schippers en matrozen van de toekomst andere jongeren zouden motiveren voor een beroep in de binnenvaart.

Biografie van de Rijn

Op vrijdag 6 oktober vond de boekpresentatie plaats van het boek De Rijn van schrijver Martin Hendriksma. Hij maakte een reis van de bron van de Rijn in Zwitserland tot aan de monding in de Noordzee. Onderweg verzamelde hij verhalen van onder andere omwonenden, schilders, soldaten en ook van een binnenvaartondernemer.

Het BVB werd begin dit jaar benaderd met de vraag of wij een ondernemersfamilie kenden die al generaties op de vaart zit en die de schrijver mocht interviewen. We hebben Wim Sakko van het motorschip Ina bereid gevonden en zijn verhaal is verwerkt in het boek.  Maar liefst twintig pagina’s worden gewijd aan het leven en werken aan boord en hoe belangrijk de rivier is voor de binnenvaart. Bij uitgeverij De Geus is het boek te bestellen.

 

Smart Shipping Challenge

Donderdag 30 november 2017 vindt de Smart Shipping Challenge 2017 (kortweg SMASH!) vplaats. ‘Smart Shipping’ staat voor het varen van de toekomst. Denk aan het op afstand besturen van schepen, het slimmer delen van informatie, het optimaliseren van het vaarwegonderhoud en het deels of (bijna) volledig automatisch varen.
Vanuit het motto learning by doing organiseert Rijkswaterstaat de Smart Shipping Challenge, waarmee ondernemend, onderzoekend
en varend Nederland echt vooruit kan komen. Kennis en ervaringen van bestaande initiatieven, technologieën, kennisinstituten en marktpartijen worden die dag belicht. Rijkswaterstaat stuurt de challenge aan en brengt partijen samen om van elkaar te leren en te profiteren.
De Smart Shipping Challenge vindt plaats in de Rijnhaven en LantarenVenster in Rotterdam. Vanaf 09.30 uur zijn er live praktijkdemonstraties, een verrassend congres en een inspirerende informatiemarkt. Maar liefst 67 organisaties doen mee aan de praktijkdemonstraties in de Rijnhaven.

Aanmelden kan via smartshippingchallenge.nl/smash-3-smash-challenge.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.