- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwFamilie Lüftner verjongt vloot met door TeamCo geleverde Amadeus Riva

Familie Lüftner verjongt vloot met door TeamCo geleverde Amadeus Riva

- Advertentie -

Delen

“Vanaf het begin was het ons doel om riviercruises te organiseren waar we zelf veel plezier aan zouden beleven. Met onze Amadeus-schepen ontwikkelden we al snel een nieuwe standaard voor riviercruises in Europa. Een cruise maken op een drijvend luxe 5-sterrenhotel op de mooiste rivieren in Europa.” Dat zeggen Wolfgang en Martina Lüftner uit Innsbruck.

In 1997 startte het echtpaar met Lüftner Cruises, dat daarna al snel de huidige naam Amadeus River Cruises kreeg. In de loop der tijd werd de Amadeus-manier van luxe reizen steeds populairder.  Met het succes groeide ook de vloot van het Oostenrijkse familiebedrijf.

Op 29 juni 2022 vond in Keulen onder grote belangstelling de doopplechtigheid van het dertiende cruiseschip de Amadeus Cara plaats. Afgebouwd door TeamCo Shipyard in Heusden. Die afbouw verliep tot volle tevredenheid van Wolfgang en Martina Lüftner en hun inmiddels ook in het familiebedrijf actieve drie dochters. Als blijk van waardering gunden ze TeamCo ook de opdracht voor de afbouw van de Amadeus Riva.

Er is een duidelijke klik tussen beide partijen, want inmiddels hebben Gerrie van Tiem en Marcel Zweers ook de opdracht ontvangen voor de nieuwbouwlevering, medio 2024, van de Amadeus Nova. Dat is een soort 2.0-versie van de Amadeus Cara en Riva, die (nog) meer gericht zal zijn op duurzaamheid.

Zusterschepen

Bij TeamCo werd het allereerste passagiersschip in 2007 opgeleverd. De Serenade (110 x 11,40 meter) werd door de in november 2005 opgerichte werf in Heusden in een half jaar tijd geheel, dus inclusief casco, gebouwd. De jaren daarna bestond de afbouw bij TeamCo uit drogelading-, estuaire en bunkerschepen en alle typen binnenvaarttankers.

Pas in 2015 pakten Gerrie en Marcel de draad van de afbouw van passagiersschepen weer op. Dat werd een succes, want de Amadeus Riva is het zestiende riviercruiseschip dat aan de kade van de voormalige Verolme-werf in Heusden werd afgebouwd.

Het casco van de Amadeus Riva is gebouwd in Servië. De Amadeus Cara en Riva zijn zusterschepen met slechts enkele nuanceverschillen. Zo zijn de schuine balkons op de Cara vervangen door rechte balkons.

Zorgen op de Amadeus Cara twee Stage V Mitsubishi-motoren voor de voorstuwing, op de Amadeus Riva zijn dat twee Caterpillars type 3508. Niet omdat de Mitsubishi-motoren niet bevielen, maar omdat de gehele vloot van Amadeus River wordt voortgestuwd door Caterpillars. Die waren op het moment van de afbouw van de Amadeus Cara even niet leverbaar, waarna in overleg met de familie Lüftner is gekozen voor Mitsubishi.

De 67 buitenhutten en de twaalf suites zijn ruim en comfortabel. De hutten op het Mozart- en Straussdek hebben uitschuifbare panoramische ramen, terwijl de suites over een eigen balkon beschikken. Voor de maximaal 158 passagiers staan bijna vijftig bemanningsleden klaar.

De Panoramabar. (foto Lüftner Cruises)

Modernste technologieën

“Het zijn de kleine dingen die onze vloot groot maken: de aandacht voor detail, luxe, comfort en de hoogste normen op gebied van veiligheid en duurzaamheid. De Amadeus Riva zit vol met de modernste technologieën”, aldus Wolfgang Lüftner.

Een fraai voorbeeld daarvan is het door Klimaatservice geleverde 2-traps luchtfiltratiesysteem, waarmee tot 80 procent van alle stofjes in de lucht – tot 1 micron – worden gefilterd. Vervolgens wordt de lucht nog bestraald met UV-C-licht in de luchtbehandelingskasten, waardoor er schone, gezonde lucht wordt ingeblazen.

Het moderne en luxueuze interieur is ontworpen door Liane van Leeuwen van Studio-L. De scheepsbetimmering is verricht door de vakmensen van Willemsen.

De Amadeus Riva is een cruiseschip met twee en een half dek, waar onder meer een panorama-restaurant, het klassieke café Vienna – waar de gast kan genieten van de unieke Weense koffiehuistraditie –, een panoramabar met dansvloer, een ruim zonnedek met relaxte lounge en – op de boeg van het schip – een glazen openluchtbar te vinden zijn. Vanaf die locaties hebben de gasten een uniek zich op de Donau, de rivier waarop de Amadeus Riva het meest te vinden zal zijn.

⇒ Kijk voor meer informatie over de Amadeus Riva op Vlootschouw.nl.

tekst: Jan Hoek

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -