Expositie over Kapiteinsflats

3

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten bij de Nederlandse koopvaardij circa 3.000 zeelieden het leven. Op 10 mei 1965 eerde de Zwijndrechtse woningstichting de Vooruitgang de gehele koopvaardij door vijf flats te noemen naar gesneuvelde gezagvoerders. Vijf plaquettes op de flats herinnerden aan die zwarte periode voor de koopvaardij.

Kapiteinflats2
Een van de vitrines in het Maritiem Instituut.

Deze gezagvoerders zijn W. Horsman (ms Ondina), Tj. Luidinga (ss Slamat), J.Stamperius (ms Zaandam), C. Rietbergen (ss Amstelland) en C.P. Dekker (ss Merope).

 

Maritiem Insituut Willem Barentsz

In de zeevaartschool op Terschelling (het Maritiem Instituut Willem Barentsz) is nu een tentoonstelling over deze Kapiteinsflats. De tentoonstelling gaat over de gezagvoerders, hun schepen, hun geschiedenis en de naar hen vernoemde flats. De expositie, ingericht door conservator Willem Geluk, is tot en met eind december te bezoeken.

 

Kapiteinflats1
Onlangs is een afbeelding van de tanker Ondina aangebracht op een gevel van de Kapitein Horsmanflat.

 

 

Article bottom ad

3 reacties

  1. Wat leuk om nu als kleinzoon van Kapitein Rietbergen te lezen. Zou graag wat meer info willen hebben. Met wie kan ik contact opnemen.

    • Beste meneer Rietbergen, we zullen uw mailadres doorgeven aan de initiatiefnemer/conservator, Willem Geluk, en hem vragen contact met u op te nemen.

  2. Hartelijk dank. Ga ik doen. Weet u ook hoe ik aan een exemplaar van die binnenvaartkrant kan komen. Wil graag voor verzendkosten betalen. Groet.

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.