- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAmsterdam ontvangt weer eerste riviercruiseschip op 20 juni

Amsterdam ontvangt weer eerste riviercruiseschip op 20 juni

- Advertentie -

Delen

Op 20 juni verwacht Amsterdam voor het eerst sinds maanden een riviercruiseschip. Port of Amsterdam staat vanaf 15 juni weer riviercruiseschepen toe, zij het onder strikte voorwaarden. Zo moeten de maatregelen uit de leidraad van IG Rivercruise en EBU worden nageleefd.

De Amsterdamse haven gaat stap voor stap open voor de riviercruisevaart. De noodverordening biedt de ruimte om vanaf 1 juni weer te gaan varen met maximaal 30 personen aan boord. Rederijen moeten wel de landelijke richtlijnen volgen, zoals anderhalve meter afstand en extra hygiënemaatregelen.

‘Rederijen moeten zich aan onze nationale richtlijnen houden om veilig en verantwoord te kunnen ondernemen”, zegt Monic van der Heyden, commercieel manager riviercruise op de website van Port of Amsterdam. “Om dit te faciliteren hebben wij ook een aantal maatregelen genomen. Zo heten we nu alleen nog de zogenoemde fiets-/vaarvakantieschepen welkom. Deze categorie kleinere riviercruiseschepen vaart met kleinere gezelschappen en is hier dus optimaal voor ingericht.”

Niet per bus, maar op de fiets

Een bijkomend voordeel is dat de gasten van deze schepen niet per bus maar per fiets aan boord gaan en de schepen vrijwel daarna vertrekken. Port of Amsterdam verwacht deze maand maximaal vijf fiets-/vaarvakantieschepen.

Op de steigers en kades zijn looproutes uitgezet, is wegbewijzering en staan stewards die de gasten helpen om zich aan de richtlijnen te houden. Per afvaart evalueert Port of Amsterdam hoe het gaat. Daarnaast werkt de havenbeheerder intensief samen met de GGD.

1 juli

Hoeveel riviercruiseschepen dit jaar Amsterdam nog zullen aandoen, kan Van der Heyden niet inschatten. “Dat weten we nog niet op dit moment”, zegt ze op de site. “Een aantal rederijen heeft aan het begin van de coronapandemie al hun boekingen tot eind 2020 geannuleerd. Een ander deel kijkt het nog aan en een aantal wordt pas actief na 1 juli, als er met gezelschappen tot 100 gevaren mag worden.”

De schepen kunnen afmeren op de plekken waar ze altijd in Amsterdam liggen. “Door de maatregelen en het geringe aantal gaan we echter maar de helft van de steigers daarvoor gebruiken. Dus aan de Westerdoksdijk komt bijvoorbeeld maximaal één schip te liggen, uiteraard aan de walstroom.”

Zeecruises

Zeecruiseschepen gaan vrijwel zeker voorlopig nog helemaal niet varen. Van der Heyden: “Ook al komt de volgende uitbreiding tot 100 personen er op 1 juli aan, dan zal de zeecruise nog niet kunnen starten. Dus ik zie dat vooralsnog niet gebeuren. De volgende versoepeling biedt grotere riviercruiseschepen wel de mogelijkheid om te starten. We weten op dit moment niet hoeveel animo daarvoor is.’

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -