- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEerste entree-examen rondvaart: geslaagd!

Eerste entree-examen rondvaart: geslaagd!

- Advertentie -

Delen

Maandag 19 maart vond bij Edumar het eerste entree-examen van het praktijkexamen rondvaartbootschipper plaats. In Groningen liet de kandidaat van rondvaartbedrijf Kool in de praktijk zien dat hij beschikt over de juiste basisvaarvaardigheden.

Vijf rederijen in Amsterdam (De Nederlanden, Lovers, Blue Boat, Stromma Nederland en ’t Smidtje) hebben De Zaanseschool opdracht gegeven dit examen te ontwikkelen. Dit praktijkexamen geeft de rondvaartbedrijven de mogelijkheid het hele jaar door aankomende rondvaartschippers op te leiden. Naast deze opleiding is er ook nog de mogelijkheid om het diploma schipper rondvaart te halen binnen het reguliere onderwijs bij het Nova College.

 

Zij-instromers

Het praktijkexamen schipper rondvaart is net als alle in de binnenvaart ontwikkelde praktijkexamens speciaal voor zij-instromers. Voor kandidaten die al een opleiding achter de rug hebben maar kiezen voor omscholing naar het vak van schipper in de rondvaart in Nederland.

Het examen is in samenwerking met de vijf rederijen, het CCV, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Nova Contract en Edumar ontwikkeld. Wanneer de kandidaat slaagt krijgt hij of zij een vrijstellingsbewijs schipper rondvaartboot van het Amsterdamse grachtentype.

Hiermee mag de kandidaat varen op een rondvaartboot van het Amsterdamse grachtentype in alle zone 4-wateren in Nederland. Voor het varen in een zone 3-water is een vrijstellingsbewijs van de vaarwegbeheerder nodig.

 

Smalle grachten

De entreetoets vond plaats in de stad Groningen waar de kandidaat met de Wonderlaand van rondvaartbedrijf Kool door de hier en daar erg smalle grachten en onder lage bruggen moest manoeuvreren. Nadat zijn portfolio-opdracht was goedgekeurd en de Wonderlaand vaarklaar had gemaakt werd de route door de stad gevaren. Deze eerste kandidaat slaagde voor de entreetoets en gaat zich nu voorbereiden op de tweede praktijktoets.

Het praktijkexamen schipper rondvaartboot van het Amsterdamse grachtentype wordt aangeboden door Nova Contract en Edumar. Met dit examen heeft de binnenvaart voor alle vaarbevoegdheden een praktijkexamen voor zij-instromers. Hierin loopt de binnenvaart voorop in Nederland en Europa.

foto: De Zaanse School

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -