- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDubbele onderscheiding voor vertrekkende Allard Castelein

Dubbele onderscheiding voor vertrekkende Allard Castelein

- Advertentie -

Delen

Allard Castelein is dubbel onderscheiden. Op zijn afscheidsbijeenkomst op 28 juni ontving de president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam een koninklijk lintje en de gemeentelijke Johan van Oldenbarneveltpenning.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat speldde de 64-jarige Castelein de versierselen op die horen bij de titel Officier in de Orde van de Oranje-Nassau. Die ontving de hoogste baas van het Havenbedrijf wegens zijn inzet voor duurzame energie en scheepvaart. Burgemeester Aboutaleb reikte hem de Johan van Oldenbarneveltpenning uit voor zijn grote bijdrage aan de energietransitie in de Rotterdamse haven en het internationaal op de kaart zetten van de stad. Ook zijn inzet en betrokkenheid voor verschillende maatschappelijke en culturele organisaties in Rotterdam wogen mee bij het toekennen van beide onderscheidingen.

Van grijze naar groene haven

Castelein heeft bijna tien jaar leiding gegeven aan het Havenbedrijf Rotterdam. In 2015, in het jaar nadat hij tot president-directeur was benoemd, werd het Internationale Klimaatakkoord van Parijs gesloten waarmee bindende afspraken zijn gemaakt over het tegengaan van de opwarming van de aarde. Dat markeerde het begin van de energietransitie van de haven en industrie in Rotterdam.

Zowel de minister als de burgemeester wezen erop dat Castelein daarin het voortouw nam en dat hij de transitie zag als een kans in plaats van een bedreiging. Hij wist daardoor vele anderen mee te nemen op de weg van een grijze naar een groene haven.

Onomkeerbaar

Op dit moment lopen er zo’n zeventig projecten om de doelstellingen te halen: 55 procent CO2-reductie in 2030 en een CO2-neutrale haven in 2050 te halen. Aboutaleb: “Rotterdam wil dé marktplaats voor nieuwe duurzame energie in Noordwest-Europa worden. Dat zorgt voor economische groei en ondersteunt tegelijkertijd de nieuwe, groene manier van leven. Castelein heeft een onomkeerbare beweging in gang gezet, die zowel lokaal, nationaal als internationaal een grote impact heeft.”

Internationale samenwerking

Castelein heeft de digitalisering van het Havenbedrijf en de Rotterdamse haven een stap verder gebracht, waardoor de logistieke keten veel efficiënter is geworden. Minister Harbers haalde aan hoe het Havenbedrijf kennis en ervaring ten dienste heeft gesteld van de ontwikkeling van andere havens en industriegebieden wereldwijd.

“Castelein wist als geen ander hoe belangrijk internationale samenwerking was en hoe het Havenbedrijf daarin een sleutelrol kon spelen.” Op deze en vele andere manieren heeft het Havenbedrijf onder leiding van Castelein bijgedragen aan een sterkere concurrentiepositie van de Rotterdamse haven.

Ronald McDonald Huis

Naast zijn professionele inzet als CEO van het Havenbedrijf zet Castelein zich ook op vrijwillige basis in voor Rotterdamse organisaties. Zo is hij bestuursvoorzitter van het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam en lid van de raad van toezicht van Rotterdam Partners en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Ook is Castelein sinds kort actief voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -