- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDruk op de ketel, het peilglas vol

Druk op de ketel, het peilglas vol

- Advertentie -

Delen

Dordt in Stoom is ’s werelds grootste stoomevenement, mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers. Voor zo’n 250.000 bezoekers is het dit weekend bij de 18e editie weer volop genieten.

Schepen en boten krijgen hun verdiende kleur. Het zwarte koor benedendeks doet er een schepje bovenop. Een nostalgisch maritieme parade formeert zich vrijdagavond 25 mei boven de brug. Sleepdienst Muller manoeuvreert zijn 100 jarig bestaan in de kijker. Publiek op elke meter oever.

De raderstoomboot Majesteit ligt in positie aan het Groothoofd… Nog een halve minuut, twintig, tien,  drie, twee, één: Wouter Kolff, burgemeester van de parel Dordrecht, zoals hij zijn stad noemt, trekt aan de stoomfluit. Als reactie krijgt hij enthousiast respons: fluimen stoom aan elke fluit. Dordt in Stoom is open!

 

Diva’s

Rook aan de pijp, ze stomen langzaam op. De Speculant, ofwel de Pieter Boele, ligt voorop, Christiaan Brunings volgt, de Adelaar, Volharding 1, Jan de sterke, de Dockyards met hun imponerende karakter, de Furie en de machtige sleper Elbe, maar ook de supermoderne sleep-/werkboot van Herman Sr, varen als diva’s aan de Majesteit voorbij. Feest voor alle fotografen!

De Oude Maas is als een theater, waarin de scheepvaart paradeert en stoom nog niet verdampt is. Oude maar oogstrelende sleepboten, schepen, tractoren, walsen, locomotieven en tal van andere vaar- en voertuigen zijn ook vandaag nog te bezichtigen.

tekst en foto’s: Johan de Witte

Lees meer over Dordt in Stoom in De Binnenvaartkrant van 5 juni 2018.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -