- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDoek valt voor PBV

Doek valt voor PBV

- Advertentie -

Delen

Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV) houdt na 24 jaar op te bestaan. De vzw werkt op verzoek van de politiek aan een ‘uitdoofscenario’. De toekomst van de medewerkers en de kracht waarmee de binnenvaartsector zijn stem straks kan laten horen binnen een nieuw multimodaal platform is ongewis.

In december boog de raad van bestuur van PBV zich over de vereffening van de vzw, waaronder ook Shortsea Shipping Vlaanderen valt, het promotiebureau voor de kustvaart. Die stap is nodig aangezien de financiering door de overheid, waar PBV voor 99 procent van afhankelijk is, wordt stopgezet.

Een totale verrassing is dat niet: De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts had in het Vlaams parlement al enkele malen laten blijken dat hij sterker wil inzetten op multimodaal vervoer. Dat het promotiebureau volledig wordt opgedoekt, had men volgens bestuursvoorzitter Joël Bijnens niet verwacht bij PBV.

 

Synchromodaal platform

Hoe de promotie van de binnenvaart in Vlaanderen in de toekomst wordt voortgezet, is onduidelijk.  Minister Weyts beoogt de oprichting van een synchromodaal platform en wil dit als business unit onderbrengen bij het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL).

“Als raad van bestuur zijn we bezorgd of en hoe de binnenvaartsector binnen dit nieuwe platform zijn stem krachtig zal kunnen laten horen”, aldus Bijnens. Over de concrete invulling van het synchromodale platform en de mensen die ervoor gaan werken is weinig bekend.

Ook de toekomst van de PBV-medewerkers, van wie velen zich al jaren inzetten voor de promotie van de binnenvaart, is ongewis. Volgens Bijnens kunnen ze wellicht hun kennis gaan inzetten binnen het nieuwe platform. Of ze gaan meedraaien binnen de nieuwe fusieorganisatie ‘De Vlaamse Waterweg’ van vaarwegbeheerders De Scheepvaart en Waterwegen & Zeekanaal.

 

Watersnelweg

PBV blijft tot medio 2017 doorwerken, werkt projecten af en gaat organisaties zoeken die een aantal taken kunnen overnemen. Een mogelijke partij is Watersnelweg, een initiatief van PBV, de vaarwegbeheerders en het departement Mobiliteit en Openbare Werken om meer lading over water te laten vervoeren. “We gaan ervan uit dat dit initiatief blijft bestaan.”

Daarnaast wordt een ‘overnemer’ gezocht voor een aantal initiatieven van PBV rond de binnenvaartsimulator LENA. Dat kan bijvoorbeeld Syntra Midden-Vlaanderen zijn.

foto: De stand van de PBV op de Open Scheepvaart Dagen Antwerpen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -