De spiegelcommode [Vareling]

0

Het is een groot huis en helemaal gevuld. Op de zolder zelfs met de boekhouding van de schepen van opa. Oma had het allemaal maar zo laten staan na zijn dood. En nu is ook zij er niet meer.
Hoewel ze een mooie leeftijd heeft bereikt en slechts een kortstondig ziekbed had, is het toch raar. Wat rest zijn slechts herinneringen en haar huis helemaal vol meubels en andere spullen. Oma was altijd erg op haar meubels gesteld en het is net of haar nazaten die spullen nu pas voor het eerst echt goed bekijken en waarderen.

Het oudste achterkleinkind staat zelfs helemaal verliefd voor de ouderwetse spiegelcommode. Ze draait de spiegels naar voren om zichzelf van alle kanten te kunnen bekijken. “Mag ik die hebben”, vraagt het meisje aan haar moeder. De jonge vrouw is ietwat verbaasd over deze vraag maar ze zou het wel leuk vinden om een meubelstuk van haar oma bij zich thuis te hebben. Het is donker hout en er zijn sluitingen kapot. Ze zou het helemaal op moeten schuren en repareren.
Het meisje gaat voor de kaptafel zitten en pakt de ouderwetse zilveren spiegel en kam met borstel in haar hand. Zo moet oma hier vroeger ook gezeten hebben, denkt haar kleindochter. Toen ze nog een heel stuk jonger was en het haar nog boeide om zich mooi te maken.
Haar man vindt het wel een goed idee en zo wordt de spiegelcommode verhuisd. Als de jonge vrouw de commode schuurt komt er prachtig blank hout tevoorschijn en ze beseft dat dit meubelstuk een juweeltje kan worden. Het is net of oma haar goedkeurend toeknikt om te laten weten het erg leuk te vinden dat haar oudste achterkleinkind zich aan haar kaptafel mooi zal maken.

De week daarop gaan ze weer naar het huis van oma en nu nemen ze een leuk houten poefje met hartjes mee. De kleindochter komt tot de ontdekking dat al heel wat spulletjes van oma een nieuwe eigenaar hebben. En dat voelt goed. Heel goed zelfs. Alsof er van hun geliefde oma niets verspild wordt. Als de spiegelcommode helemaal klaar is, verhuist hij naar de kamer van het achterkleinkind. De zilveren attributen worden er op gelegd. Het kleine meisje vindt het prachtig dat zij zichzelf helemaal tussen die spiegels bekijken kan. En weer heeft haar moeder het gevoel dat dit haar oma heel blij maakt.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.