Cruiseschip vaart stuurhut kapot tegen Dorkwerderbrug

0
In allerijl werd de vereiste noodstuurhut opgebouwd, zodat het schip zijn reis kon voortzetten. (foto's Rijkswaterstaat)

In de nacht van 30 op 31 december is een Duits passagierschip tegen de Dorkwerderbrug over het Van Starkenborghkanaal gevaren. Daarbij verloor het schip zijn stuurhut. Die belandde op het achterdek. De bemanning en de passagiers, 93 mensen in totaal, bleven ongedeerd.

De brug, die vlak bij de stad Groningen ligt, is er betrekkelijk goed van afgekomen, meldt Rijkswaterstaat. Tijdens de nachtelijke uren bleek al dat de tafelbrug over de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl gewoon bediend kon worden. Daardoor was er geen belemmering voor het weg- en scheepvaartverkeer. Bij daglicht vond een nadere inspectie plaats. Daarbij is geconstateerd dat er geen schade is.

Inschattingsfout

Het ongeval vond plaats rond één uur ‘s nachts. De kapitein heeft een inschattingsfout gemaakt over de hoogte van de brug, aldus Rijkswaterstaat.

Inspecteurs van Rijkswaterstaat en de politie zijn aan boord geweest. De meeste passagiers hebben niets van de aanvaring gemerkt. Zij hebben gewoon doorgeslapen. Het schip is daarna afgemeerd bij Aduard.

Inspecteurs van Rijkswaterstaat inspecteerden de brug.

Noodstuurhut

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) oordeelde dat het Duitse riviercruiseschip een noodstuurhut moest laten plaatsen. Dat is in de loop van de ochtend gebeurd. Een gecertificeerd bedrijf heeft daarna de stuurhut goedgekeurd.

Aan het begin van de middag kreeg de bemanning toestemming om de reis voort te zetten. De eindbestemming was oorspronkelijk Rotterdam, maar om de verloren tijd in te halen, eindigde de vaartocht nu in Amsterdam. De rederij trakteert de passagiers vandaag op gratis drankjes als tegemoetkoming.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.