Cargill en Rubis kunnen uitbreiden in Botlek

0

Cargill en Rubis Terminals hebben met Havenbedrijf Rotterdam een huurovereenkomst getekend voor een uitbreiding van hun terrein met respectievelijk 2,8 en 4,4 hectare. Het terrein, aan de Welplaatweg, wordt nu nog gehuurd door hun buurman Evonik. Dit bedrijf staakt echter zijn activiteiten eind 2012 en draagt het terrein daarna (gesaneerd) over in 2013.

Naast de terreinuitbreiding is ook overeenstemming bereikt over het verdiepen van de zeesteiger van Cargill met 3,50 meter tot -/- 15,20 meter NAP. Dit is mogelijk door het naar ‘buiten’ brengen van verschillende afmeervoorzieningen. Dit project is gepland voor het laatste kwartaal van 2012. Rubis oriënteert zich vooralsnog op de uitbreiding van zijn steigercapaciteit voor zowel de zeevaart als de binnenvaart.

Botlekgebied
Het Botlekgebied, aangelegd in de jaren ’50, is vrijwel vol. Ook op het water is het krapper geworden, door de toegenomen grootte van zee- en binnenvaartschepen. Tegelijkertijd wil het Havenbedrijf economische groei mogelijk maken door het scheppen van meer overslagcapaciteit. Daarom herontwikkelt en investeert het continu door en in:
– heruitgifte na bedrijfsbeëindiging, zoals nu het Evonikterrein. Ook (eerder) aan buurman Rubis dat in plaats kwam van HRT/Matrans en tankopslag van BTT in plaats van droge bulksilo’s
– aanleg van ruimtebesparende kades, zoals voor Odfjell, en havendempingen, zoals voor BTT 
– invulling van open (optie) terreinen, bijvoorbeeld door Bertschi en EBS
– aanpassing van de infrastructuur, zoals aanleggen en omleggen van pijpleidingen, wegen en spoorwegen 

// FCK googlemaps v1.97
document.write(‘.’);
function CreateGMap20111122171330() {
if(!GBrowserIsCompatible()) return;
var allMapTypes = [G_NORMAL_MAP, G_SATELLITE_MAP, G_HYBRID_MAP, G_PHYSICAL_MAP] ;
var map = new GMap2(document.getElementById(“gmap20111122171330”), {mapTypes:allMapTypes});
map.setCenter(new GLatLng(51.88942,4.28793), 13);
map.setMapType( allMapTypes[ 0 ] );
map.addControl(new GSmallMapControl());
map.addControl(new GMapTypeControl());
AddMarkers( map, [{lat:51.88103, lon:4.28426, text:’welplaat 34′}] ) ;
}

Cargill
Cargill is sinds de overname in 1984 van de raffinaderij van margarine producent Brinkers gevestigd in de Botlek. De fabriek raffineert, fractioneert en hardt tropische plantaardige oliën. Sinds de start is de productiecapaciteit verzevenvoudigd tot ruim één miljoen ton. Op de uitbreidingslocatie plant Cargill een geleidelijke expansie van de huidige raffinaderij (productverbreding). De voorgenomen investeringen zullen ook leiden tot een verbeterde kostenefficiëntie.

Rubis Terminal
Rubis Terminal Rotterdam is onderdeel van het Franse Rubis Terminal, het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf van Frankrijk. De terminal in Rotterdam is sinds 2008 operationeel en slaat zowel chemische als olieproducten op. Met de uitbreiding op het Evonik terrein kan Rubis haar opslagcapaciteit bijna verdubbelen tot een totale capaciteit van 350.000 m3.

// FCK googlemapsEnd v1.97
function AddMarkers( map, aPoints )
{
for (var i=0; i

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.