- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBlijvende groei overslag begint te knellen in Antwerpen

Blijvende groei overslag begint te knellen in Antwerpen

- Advertentie -

Delen

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 111.385.518 ton lading behandeld. Dat is 2,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De mooie cijfers hebben wel een schaduwzijde: de voortdurende groei begint te knellen.

Na de voorbije recordjaren geven deze cijfers verder vertrouwen, aldus CEO Jacques Vandermeiren van het Havenbedrijf. “We zetten deze cijfers af tegen bijzonder sterke jaren. In 2016 was de Antwerpse haven een van de weinige groeiers in de Hamburg/Le Havre-range. Als je het jaar daarop opnieuw een positief rapport kan voorleggen, mogen we daar tevreden over zijn.”

Vandermeiren voegt er wel een waarschuwing aan toe: “Laat ons vooral vooruitkijken: deze volumes tonen ook de noodzaak aan extra containercapaciteit in de Antwerpse haven aan. We zullen alles in het werk blijven zetten om de havenbedrijven de zuurstof te geven die ze nodig hebben. Onze bedrijven zorgen voor werkgelegenheid, niet alleen in de haven, maar ook ver daarbuiten. Die motor van en voor tewerkstelling in Vlaanderen moeten we blijven voeden.”

 

Pasmannen gezocht

De sterke overslaggroei is merkbaar aan de vraag naar personeel. De haven komt handen tekort. Daarom gaat werkgeversorganisatie CEPA op zoek naar flexibele arbeiders – die in Antwerpen ‘pasmannen’ worden genoemd – die bij tekorten tijdens de zomermaanden de handen uit de mouwen willen steken op de kaaien. Er is behoefte aan 100 tot 150 van die gelegenheidsarbeiders per dag.

“De zomermaanden zijn traditioneel een periode waarin niet altijd alle taken ingevuld kunnen worden met erkende havenarbeiders”, verklaart Havenbedrijf Antwerpen. “Bij officieel vastgestelde tekorten kunnen de havenbedrijven een beroep doen op gelegenheidsarbeiders, tijdelijke werkkrachten die de erkende havenarbeiders ondersteunen tijdens drukke periodes.”

 

Containers

De containeroverslag deed het andermaal goed, met een stijging van 1,9 procent naar 5.143.305 behandelde TEU. In gewicht was de groei nog hoger: 2,5 procent naar 61.288.264 ton.

Het roro-verkeer is bezig aan een opmars: +9,2 procent tot 2.563.466 ton. Het aantal behandelde auto’s steeg met 5,0 procent tot 651.363 stuks. Het conventioneel stukgoed gaat er stevig op vooruit in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Eind juni stond er een overslag van 5.374.692 ton in de tabellen, goed voor een stijging van 13,0 procent.

De behandeling van staal ging er in vergelijking met 2016 ook flink op vooruit (+17,6 procent): vooral aan de aanvoerzijde ging het hard (+24,4 procent) dankzij onder meer toegenomen aanvoer van staal uit India.

 

Massagoed

De overslag van vloeibaar massagoed stond na zes maanden op een plus van 1,8 procent (36.043.593 ton). De behandeling van droog massagoed ging er met 1,1 procent op vooruit. Ertsen deden het goed (+27,7 procent). Ook meststoffen (+3,3%) stegen. Kaoline (-10,3 procent) en zand en grind (-18,4 procent) deden het minder.

foto: archieffoto Port of Antwerp

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -