- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBinnenvaart wil beroepsopleidingen aanpassen aan toekomstige vraag

Binnenvaart wil beroepsopleidingen aanpassen aan toekomstige vraag

- Advertentie -

Delen

Een samenwerkingsverband van ongeveer 20 scholen, bedrijven en instanties wil de beroepsopleidingen voor de binnenvaart compleet vernieuwen. Daarmee starten ze komend najaar. Het project duurt vier jaar en kost circa 1,6 miljoen euro. Voor een derde daarvan is subsidie aangevraagd bij het Regionaal InvesteringsFonds mbo (RIF).

Het Nova College in IJmuiden is de aanvrager van de subsidie. Wereld van de Binnenvaart, het platform van de gezamenlijke binnenvaartorganisaties voor de arbeidsmarktcommunicatie, is aangesteld als projectleider voor de uitvoering.

Verouderd onderwijsprogramma

“Het huidige onderwijsprogramma voor de binnenvaart is in de basis bijna 20 jaar oud en is in deze periode slechts aangepast op grond van gewijzigde wet- en regelgeving”, schrijft Wereld van de Binnenvaart in een mail waarmee de plannen 7 juli bekend zijn gemaakt. “Het beroepsonderwijs sluit hierdoor niet meer volledig aan op de huidige stand van de techniek.

Tegelijk neemt het belang van personeel, en hoe hiermee om te gaan om hen te ‘binden’ toe, mede gegeven de voorziene krappe arbeidsmarkt de komende jaren. De behoefte aan toekomstgericht, relevant/adequaat en aantrekkelijk onderwijs en -begeleiding voor leerlingen, docenten en ondernemers is groot.”

Arbeidsmarkt

Er vinden veel (technische) innovaties plaats in de binnenvaart. Onder meer op het gebied van digitalisering, vergroening en management. Het beroepsonderwijs moet daarop inhaken en zich richten op de toekomstige behoefte van de sector, zo vinden de initiatiefnemers. “Nederland heeft in Europa een koppositie op het gebied van opleiden in deze sector en wil deze behouden. Modern, aantrekkelijk onderwijs draagt bij aan de doelstelling van de Strategische Arbeidsmarktagenda Binnenvaart om in 2030 een toekomstbestendige arbeidsmarktpositie bereikt te hebben voor de binnenvaart. De beroepsopleidingen nemen hierin een prominente plaats in.”

Input van sector

De scholen zijn sterk vertegenwoordigd in het samenwerkingsverband. Dat wil het volgende realiseren:

  • een toekomstbeeld van functies aan boord op grond van gesprekken met de sector
  • een vernieuwd onderwijsprogramma op grond van dat toekomstbeeld
  • een Community of Practice (CoP) om de vernieuwde les- en werkwijzen praktisch in te voeren
  • een structuur voor duurzame samenwerking tussen het onderwijs en de sector op dit gebied voor na de projectperiode
  • een programma ter versterking van het vakmanschap van docenten en praktijkbegeleiders

Wat moet personeel weten en kunnen?

Straks is eerst vooral de binnenvaart aan zet om aan te geven wat de toekomstige behoeftes zijn als het om personeel aan boord gaat: Wat moeten matrozen, stuurmannen en kapiteins weten en kunnen? In de tweede fase gaat het onderwijs zijn processen en methodes (her)ijken. In de derde en vierde fase zullen de partijen dan gezamenlijk optrekken om de vernieuwde opleidingen en -methoden in de praktijk te brengen en te onderhouden.

Bedrijven die willen deelnemen of meer willen weten, zijn welkom bij Wereld van de Binnenvaart.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -