Binnenvaart krijgt steun van Merkel

0

Bondskanselier Angela Merkel onderstreepte deze week het belang van investeringen in de infrastructuur, óók in de vaarwegen. Haven- en achterlandverbindingen hebben volgens Merkel een ‘sleutelrol’ in het intermodale goederenvervoer.

Binnenvaartverbond BDB en industrieverbond BDI noemen de aandacht van de kanselier voor de binnenvaart een positief signaal. Merkel opende begin deze week In Bremerhaven de negende Maritieme Conferentie. Voor het eerst werd daar ook aandacht besteed aan de rol van de binnenvaart als schakel tussen de zeehavens en hun achterland.

 

ARA-havens

De regeringscoördinator voor maritieme economie, Uwe Beckmeyer, zei dat de import en export van goederen alleen kan groeien als in alle vervoersmodi in gelijke mate geïnvesteerd wordt. De BDB had onlangs bekritiseerd dat de overheid in het Nationale Havenconcept te weinig oog heeft voor de achterlandverbindingen van de ARA-havens. Die zijn namelijk juist voor de binnenvaart erg belangrijk.

Alexander Dobrindt moest tijdens de conferentie wel toegeven dat er onvoldoende budget is voor de infrastructuur. De overheidsinvesteringen moeten omhoog, maar daarnaast is er behoefte aan innovatieve financieringsconcepten voor de wegen, vaarwegen en spoorwegen, zei Dobrindt.

 

Maritieme agenda

Het Duitse kabinet wil voor het begin van volgend jaar een besluit nemen over de Maritieme Agenda voor de komende tien jaar. De kernpunten hiervan werden in Bremerhaven gepresenteerd.

De Duitse overheid zet onder meer in op het verbeteren van de maritieme toegang en de achterlandverbindingen van de zeehavens en gaat innovatieve technologische maritieme ontwikkelingen ondersteunen.

 

tekst: Sarah De Preter
foto: Bondsregering
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.