Bewoners willen binnenvaart in Maashaven behouden

0

Bewoners van Katendrecht hebben handtekeningen ingezameld om kracht te zetten bij hun eis dat de Maashaven gegarandeerd een binnenvaartbestemming blijft houden. “De schepen waren er eerder dan wij in Rotterdam. Laat het zo,” is hun oproep.

Op een informatieavond voor de bewoners presenteerden stadsontwikkelaars van de gemeente Rotterdam hun visie en plannen voor de zogeheten Stadshavens. Kantoor Binnenvaart was daar ook bij aanwezig, op uitnodiging van de bewoners.
Tijdens de bijeenkomst bleek dat de Katendrechters affiniteit met schepen hebben. Meerdere malen werd tijdens de discussies duidelijk dat velen van hen in het gebied zijn komen wonen vanwege hun verbondenheid met het water en de bedrijvigheid die daar bij hoort. Men vindt het jammer dat de Rijnhaven er momenteel zichtbaar ongebruikt bij ligt.

Ligplaatsen
De gebiedsontwikkelaars en de gemeente gaven aan dat de binnenvaart de komende jaren een prominente plaats in de Maashaven houdt. De ligplaatsen zijn opgenomen in de plannen, zodat er geen andere projecten kunnen worden ontwikkeld op die plaatsen. In elk geval verandert er tot 2020 niets. Daarna wordt de noodzaak van de ligplaatsen geëvalueerd.
Een idee om drijvende huizen (floating city) neer te leggen in een beperkt gebied in de Maashaven werd door de bewoners afgedaan met de opmerking dat er nu al een groot aantal drijvende huizen, binnenvaartschepen dus, liggen.

Sociale voorzieningen
Schippers voelen zich thuis in de Maashaven en hebben een grote behoefte om ligplaatsen midden tussen de sociale voorzieningen te hebben, maakte Kantoor Binnenvaart duidelijk. Kleuterschoolbezoek voor de kinderen, boodschappen doen, familiebezoek en dat soort dingen gebeuren vanuit de Maashaven. Dat moet blijven, daar zijn alle partijen het over eens.
“De walstroomperikelen zorgen er momenteel voor dat steeds minder schepen een plekje in de Maashaven zoeken. Er wordt door alle partijen hard gewerkt om daar oplossingen voor te vinden, zodat de Maashaven weer snel een levendige binnenvaarthaven is.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.