- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBakenbomen mogen terug langs de Maas

Bakenbomen mogen terug langs de Maas

- Advertentie -

Delen

Als een gemeente er zelf geld en tijd in wil steken, dan is het toegestaan tussen Den Bosch en Venlo op sommige stukken van de Maasoever zelf zogeheten bakenbomen te herplanten. Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten.

In Cuijk, maar ook in gemeenten als Grave, Wijchen, Oss, Heumen en Mook, wordt betreurd dat de bakenbomen verdwijnen. Vaak leggen de bomen – meestal zwarte populieren of esdoorns – het loodje doordat Rijkswaterstaat natuurlijke oevers aanlegt. De vaarwegbeheerder wil ook zo min mogelijk obstakels in de uiterwaarden van de Maas.

Bakenbomen kunnen goed tegen droogte en nattigheid; dus kunnen zij zowel op de wal als in het water groeien. Toen de Maas bijna honderd jaar geleden gekanaliseerd werd, zijn deze bakenbomen vlak langs de rivier geplant. Bomen, die schippers bij hoog water duidelijk moesten maken waar de rivier ophield, zodat de schepen in periodes van hoog water binnen de vaargeul bleven.

 

Levende monumenten

De Maas is de enige rivier in Nederland met bakenbomen. Ze worden beschouwd als levende monumenten met cultuurhistorische waarde en behorend bij het landschap.

De bakenbomen werden destijds om de 100 meter in de vorm van laanbeplanting aan beide zijden van de Maas geplant. Zo zorgden ze voor een duidelijke herkenbaarheid in het landschap. Door moderne navigatieapparatuur hebben de bomen voor de beroepsvaart verloren.

De gemeente Cuijk is van plan vanaf de verkeersbrug (A73) bij Heumen en de spoorbrug tussen Katwijk en Mook bakenbomen te herplanten. Samen met andere gemeenten wil ze een plan van aanpak voor bakenbomen komen.

tekst en foto: Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -