- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekAppetijt op het menu

Appetijt op het menu [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

De visuele ‘amuse’ van een gastronomisch avontuur naar Brasserie Restaurant Scaldiana, is de weg die meandert door het luisterrijke Waasland met zijn bolle akkers. Langs bosrijke domeinen en elegante kastelen afgewisseld door pittoreske torens die de loop van de rivier markeren, arriveren we op het terras van Scaldiana te Rupelmonde. Verrast door het panorama op de Schelde waar d’n overzet naar Wintam op koers ligt, staat hier zeker en vast appetijt op het menu!

(foto’s Johan de Witte)

De mare over Scaldiana in het culinair metier zette ons achter het stuur om er eens in de keuken te kijken. De gebroeders Dimitri en Lorenzo Van der Werf zijn onze gastheren. “Ons team bestaat uit drie hulpkoks en zes servicegerichte medewerkers in vaste dienst. Voor onze ‘Scaldiana Popcorn Oldie Club’ bijvoorbeeld met diner- dansant, een familiefeest of doopfeesten van schepen met de Nieuwe Scheldewerven naast onze deur, hebben we hulp uit de omgeving.”
Dimitri is de manager en Lorenzo zwaait de scepter in de keuken. Lorenzo die na zijn koksopleiding in de wereld van koken en lekker eten is ‘gegroeid’, zorgt voor een mooie balans tussen klassieke Belgische gerechten en het zeebanket uit Zeebrugge of mosselen uit het Zeeuwse.
“Vakbekwame leveranciers zijn onmisbaar voor kwaliteit. Ook het participeren op seizoensproducten geeft een ‘twist’ in je manier van koken. Het menu blijft daardoor fris.”

Volonté
Onze troeven zijn onder andere Scaldiana scampi’s en verse zeetong. Op wens bereiden we culinair maatwerk. Ik gebruik weinig boter en room, veel vinaigrettes”, aldus Lorenzo, die zich verontschuldigt om met ‘mise en place’ aan de slag te gaan voordat de gasten komen.
“Met minder dan het beste nemen we geen genoegen”, pakt Dimitri de draad op en zegt: “Allez, ik laat u het restaurant zien.” Het is er groot, familiale stijl met fraai design en bloemen voor de dames! Met medewerking van zonnig weer prefereren we het terras. Met feestelijke evenementen heeft Scaldiana plaats voor 250 personen.
Dimitri klinkt van ver buiten Rupelmonde, niettemin is hij opgegroeid in het Waasland en spreekt onvervalst Vlaams. “Volonté”, vertelt hij, “is een speciale vrijdagavond die we organiseren met Scaldiana scampi’s, paling en vanaf elf uur disco.”
“Vanzelfsprekend serveren we ook malse steaks. Onze Merlot is een ‘gedicht’, hij is fruitig en zo donker als een Italiaanse zomernacht. Overdag hebben we het genoegen om gasten die op onze historische cultuur afkomen en fietsers die de Waasland route doen, op ons terras te ontvangen. We proberen gastvrij plezier te bieden, daar is het ons om te doen”, volgens de sympathieke uitbater die met zijn broer deels eigenaar is van Scaldiana. Sven Haeren is de man op de achtergrond, die kennis, ervaring, ideeën en input aandraagt waarmee Scaldiana op de kaart staat. Na het “tot ziens” als we terug buiten staan, sluipt er door eb vertraagd een schip door de vaargeul richting Temse. Een plek om te onthaasten!

Cultuur als nagerecht
Weg van Rupelmonde zonder cultureel ‘toetje’ is niet weten wat u mist! Reynaert de Vos en de 500 jaar geleden in Rupelmonde geboren Gerardus Mercator zijn in de cultuur van het Waasland alom aanwezig. De cartograaf (bedenker van onze atlas), instrumentbouwer en kalligraaf staat op zijn sokkel op het plein van dit verscholen stadje. Ingeval u nog niet verzadigd bent, vergeet de Graventoren niet met zijn unieke getijdenmolen, in welke burcht Mercator nog achter de tralies zat. Maar ook in de gotische kerk, gebouwd in de 15e eeuw is historie tastbaar. De barokke toren dateert van 1661.
Brasserie-Restaurant Scaldiana te Rupelmonde is een gelegenheid aan de Schelde waarvan het bezoek een aantal bytes in het geheugen claimt!

Brasserie-Restaurant Scaldiana
Gelaagstraat 55
9150 Rupelmonde
www.scaldiana.be

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -