- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAntwerpen werkt aan energieneutrale sluizen

Antwerpen werkt aan energieneutrale sluizen

- Advertentie -

Delen

De overgang naar een circulaire en koolstofarme economie is een van de prioriteiten van het Havenbedrijf Antwerpen. In dat kader werd begin december een hydroturbine geplaatst in de Kallosluis om het opwekken van energie uit stromend water te testen. De doelstelling is om met behulp van deze techniek alle sluizen in de haven op termijn energieneutraal te maken.

De haven van Antwerpen telt momenteel zeven zeesluizen, waar dagelijks een grote hoeveelheid water wordt versast. Om te testen hoe deze waterstroom ingezet kan worden om elektriciteit op te wekken, heeft het Havenbedrijf Antwerpen deze week een hydroturbine geplaatst in de Kallosluis. Die heeft een (theoretisch) vermogen van 100 kW.

Het Vlaams mechanisch constructiebedrijf De Meyer ontwikkelde – in samenwerking met Water2Energy – een turbineconcept dat is afgestemd op de specifieke omgevingsomstandigheden. Bij dit ontwikkelingstraject kon het bedrijf beroep doen op innovatiesteun van Vlaio. De Meyer stond daarna ook in voor de bouw en de installatie van de waterturbine.

 

Testen

Matthias Lootens, onderhoudsingenieur bij Havenbedrijf Antwerpen legt uit: “De turbine heeft een verticale as van 15 meter lang die in een waterafvoerkanaal werd geplaatst en daar gebruikt maakt van de kracht van de waterstroom om energie op te wekken. Het is de eerste keer dat een dergelijk systeem wordt geïmplementeerd op een zeesluis. Waterstroming zorgt voor extra uitdagingen, zoals slibafzetting, maar het is ons gelukt om de hydroturbine succesvol te plaatsen en we zijn nu volop bezig met de testen.”

 

Waterkracht

Tot eind januari 2019 gaat het om een eerste proeffase om het elektrisch potentieel vermogen van deze techniek te meten. Na afloop van deze testfase volgt een evaluatie en indien de tests succesvol zijn, is de volgende stap om de hydroturbine met een generator aan het elektriciteitsnet te verbinden.

De Kallosluis heeft een jaarlijks verbruik van ongeveer 500 MWh. De tests moeten uitwijzen hoeveel energie er precies kan worden opgewekt. Dat bepaalt hoeveel turbines er moeten worden ingezet om in 2020, zoals het streven is, de Kallosluis volledig op waterkracht te laten werken. Vervolgens wil Haven van Antwerpen de andere zes sluizen op dezelfde manier energieneutraal maken.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -