Oude tijden herleven in het IJsselhotel in Deventer. Het gebouw staat fier op de linkeroever van de IJssel. Veel schippers zullen het kennen; het staat pal aan de overkant van het centrum van de Hanzestad. Tweeënhalf jaar geleden werd het opnieuw in gebruik genomen als IJsselhotel nadat het jarenlang verwaarloosd was geweest.
Bij hoog water, zoals twee weken geleden, blijft het IJsselhotel hoog en droog. (foto MGR)
“Ruiten eruit, een hek er omheen, het was een ruïne. Er zaten lange tijd krakers in”, vertelt Ton Falkmann, directeur van het Sandton IJsselhotel in Deventer. “Wij hebben het toen overgenomen en opgeknapt.”
Wie het ziet, zal het niet ontgaan dat daar ook werk van is gemaakt. Ton Falkmann maakte al deel uit van de Sandton hotelgroep die in Nederland veertien hotels bezit en in België en Duitsland ook nog eens zes. “Stuk voor stuk historische gebouwen op mooie locaties.”
Met de restauratie van het IJsselhotel is het ook aantrekkelijker geworden met het pontje vanuit de stad naar het park aan de overkant te varen. “Het was de Deventenaren een doorn in het oog. We zijn er best trots op dat het er nu zo mooi uitziet.” Dat uit zich ook in de toeloop van het aantal gasten, want het hotel en het restaurant draaien goed sinds de heropening in november 2007.
Evenementen
De zelf uit Enschede afkomstige Ton Falkmann vindt Deventer een aantrekkelijke stad om in te werken. “Met veel leuke evenementen. Doordeweeks zijn de gasten hier voornamelijk zakelijk op bezoek en in de weekenden is het vrijwel uitsluitend recreatie.” Veel mensen doen een weekendje Deventer. Het is ook handig om gebruik te maken van het frequent varende pontje tussen de twee oevers.
Het is een 4-sterrenhotel maar dat is aan de prijs niet te zien. Een overnachting in het weekend kost 89 euro per persoon, inclusief diner én het gebruik van de pont. Het hotel beschikt over 29 kamers en telt inclusief de parttimers 34 medewerkers.
Ton Falkmann op het terras van het IJsselhotel. “Aansluiten bij evenementen in Deventer.” (foto MGR)
Terras
Het IJsselhotel heeft een terras rondom het imposante gebouw. Het is daar goed toeven, zeker als het mooi weer is, op de oever van de IJssel. De grillige rivier die soms ook wel buiten zijn oevers treedt. “Het komt bij extreem hoog water zelfs wel voor dat het park hierachter helemaal onder loopt.”
Het hotel zelf is op een verhoging gebouwd en heeft dus minder last van het hoge water. Het zal profiteren van de verbeteringen aan de oevers, die worden aangebracht in het kader van het Rijkswaterstaatplan ‘Ruimte voor de rivier’.
“De bomen op de oever verdwijnen. Dat stuk wordt afgegraven, waardoor de rivier dichterbij komt. Er wordt een kunstzinnige kade aangelegd, met geïntegreerde bankje. Gasten op het terras kunnen dan nog meer genieten van het uitzicht. Ook al omdat de afmeerplek voor passagiersschepen hier vlak voor de kant zal verdwijnen en die schepen dan het uitzicht niet langer belemmeren. Er zijn ook plannen voor een passantenhaventje hier vlakbij.”
De binnenvaart is vooral belangrijk voor het IJsselhotel doordat de voorbijvarende schepen het uitzicht op de stad Deventer zo compleet maken. “Het hoort bij zo’n rivier. Ik vind het trouwens knap hoe ze die schepen over de rivier manoeuvreren, want het is bepaald geen recht toe recht aan-vaarweg. Het lijkt me een hele uitdaging om hier te varen. Er is hier helaas geen afmeergelegenheid voor binnenschepen, dus we zien hier zelden schippers als gasten.”
Het terras loopt zomers goed vol. (foto IJsselhotel)
Keuken
De menukaart van het IJsselhotel neigt wat naar de Franse keuken, maar is toch voornamelijk gebaseerd op het gebruik van regionale, ambachtelijk vervaardigde producten, zoals de echte kaas en koeienmelk van koeien uit de streek rondom Deventer. “En de mensen die gebruik maken van de twee vergaderzalen die we hier ter beschikking hebben, weten dat ze altijd zullen worden getrakteerd op Deventer Koeken.”
Veel lokale bedrijven weten de vergaderzalen van het IJsselhotel op hun waarde te schatten. “Maar ook bedrijven van verder weg kiezen wel voor een meeting hier omdat het landelijk mooi centraal is gelegen. Dan wordt ook voor een meerdaagse vergadering vaak gebruik gemaakt van de hotelvoorzieningen.”
Muziek
Het plan bestaat om van de zomer iets met muziek te gaan doen bij het hotel. “Jong talent van de muziekschool een podium bieden. We willen graag een rol spelen in Deventer en sluiten ons graag aan bij de organisatie van evenementen. Die vier muren zijn leuk om gasten aan te bieden, maar de omgeving hoort er ook bij.”
IJsselhotel
Worp 2
7419 AD Deventer
(0570) 66 70 81
www.sandton.eu/nl/deventerijssel